Filtry

JAR: Meningokokové nákazy

Ráda bych se zeptala na názor očkování pro dospělé proti meningokokovi při cestování do JAR a Mosambiku? Na případné vedlejší účinky a jestli to má vůbec smysl?
Záleží od charakteru pobytu, jeho délky, od míry kontaktu s místní populací apod. Smysl to určité má, tato nemoc se vyskytuje i u nás v ČR. Doporučoval bych alespoň čtyřvalentní vakcínu proti seroskupinám A,C,Y,W-135. K tomu jako základ i očkování proti hepatitidám a kvůli Mosambiku i proti břišnímu tyfu. Nezbytný bude i kvalitní repelent.
Pokud se nebudete po očkování 3 dny příliš zatěžovat, s nežádoucími účinky se běžně nesetkáváme, nepočítám-li citlivost v místě vpichu. 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Tetanus: Promeškání termínu přeočkování

Cca za 10 dní odjíždíme s manželem na 3 měsíce do Rakouska a poté na 3 měsíce do Slovinska (pracovat na farmách). Manžel předevčírem zjistil, že má prošlé očkování tetanu, poslední očkování proběhlo v roce 2001. Jak v této situaci nejlépe a nejrychleji postupovat prosím? Je nutný odběr krve, kam ho praktický lékař poslal? Bude stačit jedna dávka, nebo bude nutné jich absolvovat více? (Nebo to se pozná až z té krve?) Snažíme se shromáždit informace z různých zdrojů, protože jeho současný i bývalý praktický lékař podává nejasné informace.
Očkování proti tetanu se provádí u zdravých osob do 60 let co 15 let, u osob nad 60 let a imunodeficitních co 10 let. Pokud je interval delší, ve Vašem případě je to 16 let, je vhodné vyšetřit hladinu paměťových protilátek proti tetanu a na základě této hodnoty pak rozhodnout, zda bude stačit jedna dávka nebo zda je hladina tak nízká nebo negativní, že se budou muset podat dávky tři – tato situace však nastává málokdy.
Pokud by se náhodou stalo, že výsledky nebudou do doby Vašeho odjezdu k dispozici, v každém případě je vhodné podat minimálně jednu dávku.

MUDr. Hana Ševčíková

Klíšťová encefalitida: Očkování po prodělání zánětu mozkových blan

Ve 3 letech jsem prodělala zánět mozkových blan (z chřipky). Nyní je mi 28 a přemýšlím o nějaké účinné prevenci (sportuji a chodím do lesa). Co byste mi, prosím, navrhovali? Můj stávající lékař doporučuje očkování proti klíšťové encefalitidě, ale mám trochu obavu z možných reakcí na tuto vakcínu nebo jejích nežádoucích následků.
Pokud ráda sportujete a chodíte do přírody, je očkování proti klíšťové encefalitidě určitě vhodné. Jedná se o závažné onemocnění, mnohdy s trvalými následky, které se nedá kausálně léčit. Očkování proti této nemoci je nejrozšířenějším nadstandardním očkováním v ČR a je velmi dobře snášeno. O režimových opatřeních po očkování Vás poučí očkující lékař, k nejčastějším nežádoucím účinkům patří pouze mírná bolestivost v místě aplikace a únava v den očkování. Ochrana nastupuje po podání 2. dávky cca za 14 dnů a poté je potřeba podávat další dávky v pravidelných intervalech.

MUDr. Hana Ševčíková

Spalničky: Očkování v dospělosti

Dobrý den kamarád, r. nar. 1979 se chystá do Rumunska a Maďarska, kde probíhá epidemie spalniček (viz info Státního zdravotního ústavu). Doporučuje se přeočkování proti spalničkám? Jde o výkon hrazený zdravotní pojišťovnou, nebo platí klient?
Obnovení obranyschopnosti proti spalničkám je vhodné, pokud člověk cestuje do místa výskytu, protože se jedná o kapénkovou nákazu. Osoba narozená v roce 1979 by měla být v dětství proti spalničkám očkována, ale účinnost očkování v čase klesá a v současné době už nemusí být hladina protilátek na ochranné hladině. Očkování proti spalničkám v dospělosti je v režii jednotlivce. V současné době probíhá epidemie v Rumunsku a to hlavně u kojenců a malých dětí.

MUDr. Hana Ševčíková

Maledivy: Cesta během těhotenství

Dobrý den, jaké je pro mě riziko letět ve II. trimestru na Maledivy. Těhotenství bez problémů a nevolností. Mám očkování proti žloutence, žluté zimnici, břišní tyfus a samozřejmě tetanus.
Vzhledem k tomu, že nelze vyloučit nákazu horečkou Zika v oblasti Malediv a zejména k tomu, že infekce horečkou Zika v průběhu gravidity může mít neblahý vliv na zdraví plodu, cestu na Maledivy nedoporučuji. Preventivní opatření spočívající v ochraně před komáry, kteří onemocnění přenáší (oděvy, repelenty , moskytiéry..) neposkytují spolehlivou ochranu. Pro podrobnější vysvětlení doporučuji osobní konzultaci v centru očkování a cestovní medicíny.

MUDr. Hana Ševčíková

Plané neštovice: Otěhotnění po první dávce

Je mi 27 let, mám dva syny 4 a 0,5 let. Před měsícem jsem se nechala očkovat na plané neštovice první dávkou a na to jsem nečekaně otěhotněla. Očkovací vakcína Varilrix. V příbalovém letáku jsem se dočetla, že se otěhotnění nedoporučuje. Můj lékař se nedomnívá, že by toto očkování mohlo plod ohrozit. Na internetu jsem se v různých článcích dočetla, že naopak toto očkování může poškodit plod.
Obecně se po očkování živých oslabených vakcín, v tomto případě po očkování proti planým neštovicím vakcínou Varilrix, nedoporučuje otěhotnět podle obecného doporučení ACIP minimálně 1 měsíc po očkování /ideální je 3 měsíce. Virulence vakcinačního viru je ale výrazně nižší než u divokého viru, způsobujícího onemocnění. V dlouhodobých studiích byly celosvětově sledovány ženy, které otěhotněly do 3 měsíců po očkování a v průběhu 10 let nebyl zjištěn žádný případ postižení novorozence tzv. vrozeným varicelozním syndromem. I pro ženy, které otěhotněly během kratší doby než 1 měsíc, není v žádném případě důvod pro přerušení těhotenství, neboť není ani žádné teoretické riziko poškození plodu.  V rámci preventivních prohlídek informujte o této skutečnosti svého gynekologa. V očkování 2. dávkou vakcíny Varilrix nyní v době těhotenství pokračovat nedoporučuji. Jedna dávka vakcíny Varilrix Vám nyní bude poskytovat cca za 14 dní po očkování první dávkou protilátkovou ochranu, druhá dávka by se měla podat v odstupu min. za 6 týdnů od první dávky a ta pak zajistí dlouhodobou protilátkovou protekci. Ve Vašem případě bych doporučila při delším skluzu očkování 2. dávky vzhledem k těhotenství a následnému kojení ještě zkontrolovat předtím hladinu protilátek proti neštovicím.

MUDr. Květa Bartošová

Zanzibar: Cesta s malým dítětem

Chceme cestovat do Zanzibaru, kde je povinný břišní tyfus a žlutá zimnice. Máme jednoletého syna, kterého nedoporučují na břišní tyfus očkovat pro nízký věk dítěte. Je to tak v pořádku? A kdy nejdříve dítě očkovat?
Pokud přilétáte na Zanzibar přímo z Evropy, nebo máte v zemi s endemickým výskytem žluté zimnice tranzit kratší než 12 hodin, není při vstupu do země povinně vyžadováno očkování proti žl. zimnici. Ostatní očkování nejsou povinná, ale některá jsou důrazně doporučovaná. Kromě Vámi zmiňovaného očkování proti břišnímu tyfu /od dvou let věku/, také očkování proti žloutence typu A /od 1 roku věku. Nedávno proběhla na Zanzibaru epidemie cholery a toto onemocnění se zde vyskytuje endemicky. Cholera i tyfus jsou u takto malého dítěte nemoci ohrožující život. Vzhledem k nedokončenému základnímu dětskému očkování a nemožnosti podání vakcíny jak proti tyfu, tak i proti choleře z důvodu věkové kontraindikace, bych Vám doporučovala zvážit cestu do rizikové oblasti a pokud je to možné, raději cestu odložit alespoň do věku 2 let, kdy se dá proti těmto nemocem chránit. Dítě bude mít vyzrálejší imunitu a doplněná další očkování dle očk. kalendáře.

MUDr. Květa Bartošová

Meningokokové nákazy: Očkování adolescenta

Uvažujeme o očkování 17 letého syna proti meningokoku. Který z typů vakcíny je podle Vás pro jeho věkovou skupinu a pohyb v ČR a Evropě nejvhodnější? Děkuji.
Pro člověka jsou meningokoky závažné infekce, které se přenášejí kapénkami. Jedná se o meningokokové záněty mozkových blan. Vakcinace je vhodná pro cestovatele, kteří cestují do oblastí s vysokou koncentrací lidí, zejména pokud se jedná o dlouhodobý pobyt, pokud budou podstupovat např. větší fyzickou zátěž (hory, kola, sportovní soutěže apod.) nebo budou v úzkém kontaktu s domácí populací (cestování prostředky hromadné dopravy, účast na hromadných akcích, bydlení v ubytovnách nižší cenové kategorie apod.). Jednoznačně se očkování proti meningokokové meningitidě doporučuje i imunitně oslabeným osobám. Riziko nákazy je někdy větší v dopravním prostředku např. na letišti a v letadle směrem do místa pobytu, než v samotné cílové destinaci, proto při dlouhodobých letech je očkování proti meningokoku významně doporučeno. Očkování je vhodné pro děti, adolescenty a dospělé osoby. Infekce se může vyskytnout v kterémkoli věku, zvýšená nemocnost i úmrtnost je však vzhledem k většímu imunitnímu oslabení u malých dětí do 5 let věku a právě adolescentů 15–19 let. Imunita po očkování proti této nemoci nastupuje za 2 týdny po aplikaci vakcíny a ochrana je min. 5 let. Všechny případy infekce u lidské populace způsobuje 5 typů bakterie – A, B, C, Y, W-135. V dnešní době je možná ochrana očkováním proti všem z nich, buď samostatnou vakcínou proti typu B /vakcína Bexero 2 dávky odstup min. 2 měsíce/ nebo 4-valentní vakcínou proti zbylým typům meningokoka  (A,C,Y,W-135) jednou dávkou - vakcína Menveo nebo Nimenrix. V ČR a v Evropě je převažující podíl meningokoka typu B, ale i typy C a Y jsou zde zastoupeny v menší míře. Např. pro pobyty v Asii jsou pak zastoupeny především sérotypy meningokoka typu  B a W 135, ostatní typy jsou v menší míře. Nejlépe je tedy zkombinovat pro Vašeho 17 letého syna pro pobyt v ČR, ale i na cesty do zahraničí, oba druhy výše jmenovaných vakcín proti všem typům meningokoka.

MUDr. Květa Bartošová

Namibie: Očkování před cestou

Letím do Namibie na 11 dní od 30. 12. 2016 do 11. 1. 2017. Přiletím na letiště Windhoek a potom budu na moderní farmě vedené Němci asi 200 km jižně od Windhoeku. Jaké mi doporučíte očkování? Od známých, kteří tam už několikrát byli jsem slyšel, že očkování potřeba není. Pokud nějaké tak snad proti žloutence.
Jako základní nadstandartní očkování do oblasti Namibie je doporučeno očkování proti žloutenkám A, B, břišnímu tyfu a meningokokovým nákazám. Vhodné je také mít před cestou zkontrolovánu platnost očkování proti tetanu. Riziko malárie jižně od hl. města nehrozí, existuje pouze v severních oblastech země /celoročně v oblasti podél Okawanga. Při pobytech mimo dosah lékařské péče v této zemi bych doporučila také preventivní očkování proti vzteklině, které hrozí při poranění zvířetem a vakcíny jsou zde dostupné pouze ve velkých městech. Preventivní vakcinace se provádí ve 3 základních dávkách před cestou. V případě zájmu o očkování a vybavení cestovní lékárničky nás můžete kontaktovat.

MUDr. Květa Bartošová

Srí Lanka: Prevence v těhotenství

Jsem v 16tt a rádi bychom v půlce listopadu na Srí Lanku (budu 21tt). Plánujeme to jako relaxační dovolenou na jihu či jihozápadě. Jak je to prosím s očkováním nebo prevencí?

K prevenci nákaz přenášených vodou a jídlem, především žloutenky typu A  a břišního tyfu se doporučuje, zvláště při nemožnosti očkování těchto vakcín v těhotenství,  dodržovat základní hygienická opatření např.  tepelně zpracované potraviny, balená sycená voda, vlastnoruční oloupání ovoce, zeleniny, nestravovat se na ulicích, nepřidávat led do nápojů a dodržovat úzkostlivě osobní hygienu. K prevenci arboviróz tj. nákaz přenášených komárem, jako jsou např. horečky dengue a chikungunya /přenos především denními komáry / bych doporučila používat  především účinné repelenty se složkou DEET, moskytiery, el. odpuzovače do zásuvky typu Raid. aj. prostředky. Malárie se na Srí Lance již nevyskytuje.

MUDr. Květa Bartošová

Brazílie: Očkování proti žluté zimnici

Chystám se na cestu do Brazílie do města Goiania, stát Goiás. Mám očkování proti žloutence A i B, tetanus přeočkovaný před 3 lety. Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že je do této oblasti nutná vakcína proti žluté zimnici?
Do oblasti státu Goiás v Brazílii se očkování proti žluté zimnici /přenos komárem rodu Aedes/ doporučuje. Toto očkování, včetně certifikace v mezinárodním očkovacím průkaze provádíme v našich očkovacích centrech. Jedna dávka této vakcíny chrání dlouhodobě.  Z doporučených očkování do této země je vhodné mít také jako základ očkovanou žloutenku A+ B /3 dávky/, břišní tyf, platný tetanus do 15 let po poslední vakcinaci. Ve Vašem případě bych tedy doporučila ke žluté zimnici rovněž očkování proti břišnímu tyfu. Jedna dávka poskytuje ochranu na 3 roky. Podrobnější konzultaci očkování a dalších zdravotních rizik provedeme při Vaší návštěvě přímo v očkovacím centru.

MUDr. Květa Bartošová

Plané neštovice: Riziko nákazy očkovaného batolete

Dcera si "přinesla" ze školky domů plané neštovice, současně máme menší dítě (20 měs.), které bylo cca před 4 týdny očkováno vakcínou proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Bojím se špatného průběhu v případě infikování druhorozeného. Momentálně jsou od sebe oddělení, máme v tom pokračovat nebo nechat přirozenou cestou nakazit i přes to, že mladší má oslabenou imunitu po očkování?
Za daných okolností je tak malé dítě vhodnější držet odděleně. Pokud však byly děti v kontaktu alespoň chvilku v období 2-3 týdnů před nástupem prvních projevů nemoci s vyrážkou, je pravděpodobné, že k nákaze menšího dítěte již došlo a nemoc se projeví po uplynutí inkubační doby 10 až 23 dnů (v průměru 14 dnů). Virus planých neštovic je vysoce infekční a přenáší se vzdušnou cestou již v průběhu inkubační doby ještě před prvními projevy nemoci.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.