Filtry

Vietnam: Doporučené očkování

Prosím o doporučení vhodného očkování s ohledem na plánovanou cestu do Vietnamu v září tohoto roku.
Doporučuji osobní konzultaci na některém našem pracovišti. Konkrétní doporučení lze dát jen se znalostí Vašeho zdravotního stavu, plánovaných aktivit, způsobu bydlení a stravování a již absolvované prevence.
Očkování proti virovým hepatitidám A+B a břišnímu tyfu patří k základní prevenci. Dále lze doporučit například prevenci cestovatelských průjmů a vztekliny. Zkontrolujte platnost očkování proti tetanu. Při konzultaci budete také poučen o možnostech prevence nákaz, které přenáší hmyz a možnostech další prevence zdraví na cestách. Můžete se objednat na konzultaci, ev. na očkování na telef. lince 545 123 321 nebo na webu www.ockovacicentrum.cz.
Můžete si i v našich centrech zakoupit různé cestovní doplňky. 

MUDr. Ilona Kochová

Klíšťová encefalitida: Očkování v létě

Zvažuji po návratu z dovolené (půlka června) očkování proti klíšťové encefalitidě. Měl bych v té souvislosti dotaz – má to ještě smysl (není již druhá polovina června pozdě)?
Vzhledem k tomu, že riziko přenosu klíšťové encefalitidy je téměř celoroční, očkování jistě má smysl i v červnu. Plná ochrana nastupuje 4 týdny po zahájení očkování, tedy 14 dnů po dávce druhé.

MUDr. Hana Ševčíková

Spalničky: Ročník 1985

Jsem ročník 1985 a v dětství jsem neprodělal příušnice ani plané neštovice. U zarděnek a spalniček si já ani rodiče nejsou jisti. Je možné se dodatečně u Vás nechat očkovat?
Doporučuji osobní konzultaci na některém našem pracovišti, ke které přineste očkovací průkaz nebo výpis ze zdravotní dokumentace o absolvovaných očkováních. Skutečnost, zda jste prodělal některá onemocnění, lze ověřit vyšetřením hladiny protilátek z krevního odběru. Ceny za tato vyšetření jsou uvedena na našich webových stránkách.

MUDr. Hana Ševčíková

Klíšťová encefalitida: Očkování po odstranění klíštěte

Syn měl 2 klíšťata zhruba před měsícem. Chtěli bychom ho očkovat, ale jeho lékařka tvrdí, že díky těm klíšťatům letos očkovat již nelze. Kdy lze nejdříve očkovat?
Očkování proti KE je možné v průběhu celého kalendářního roku. Doporučení, které Vám dala paní doktorka, již neplatí. Odstup od přisátí klíštěte považuji za dostatečný. Očkování můžete realizovat na některém našem pracovišti. Ochrana proti KE nastupuje 14 dnů po aplikaci 2. dávky a ta se podává 14 dnů po 1. dávce. To znamená, že 4 týdny po zahájení očkování se již nemusíte obávat nákazy klíšťovou encefalitidou u Vašeho syna.

MUDr. Hana Ševčíková

Dominikánská republika: Doporučená očkování

Dobrý den, letíme v únoru 2018 do Dominikánské republiky na delší dobu. Letí s námi děti (tou dobou už 6 a 4 roky), doporučujete tedy pro děti nějaké očkování? Samozřejmě mají základní povinné očkování + plané neštovice. A pokud ano, tak jak dopředu je potřeba očkování zařídit?
Pro děti doporučuji prevenci virové hepatitidy typu A, cestovatelských průjmů a v případě, že nebudete bydlet v kvalitním hotelu s PP, pak i prevenci břišního tyfu. Doporučuji také prevenci meningokokových nákaz z důvodu dlouhého letu. Důležitá je prevence nákaz přenášených komáry a kvalitně vybavená cestovní lékárnička.
Ideální je osobní konzultace, lékař zhodnotí zdravotní stav a rizika. Konzultace může proběhnout již nyní, v každém případě nejpozději 6 týdnů před cestou.

MUDr. Hana Ševčíková  

Plané neštovice: Riziko nákazy při pásovém oparu

Můj otec má pásový opar, objevil se mu ve čtvrtek a dneska šel k lékaři, který to potvrdil. Celý víkend jsme byli u něj a máme dceru (v srpnu ji budou 4 roky) ještě neměla plané neštovice. Je možné, že by u ní mohli propuknout? Za týden odlétáme na dovolenou k moři.
Kožní projevy (puchýřky) pásového oparu mohou být zdrojem infekce pro své okolí, i když riziko je výrazně menší, než od osoby s planými neštovicemi. Infekční bývají puchýřky do zaschnutí.  Záleží, do jakého kontaktu se dcera dostala, zda v době Vaší návštěvy byly puchýřky vytvořeny.
Inkubační doba planých neštovic je 6–23 dnů. Existuje možnost očkovat kontakty s planými neštovicemi do 72 hodin po kontaktu, poslední den je dnes, počítáme-li sobotu. Sníží se tak riziko rozvoje onemocnění. Zároveň je třeba uvést, že se jedná o vakcínu, po které je vhodný 7-denní šetřící režim.

MUDr. Hana Ševčíková

 

HPV: Očkování v dospělosti

Ráda bych se Vás zeptala, je mi 35 let, jaké typy očkování proti HPV u mě připadají v úvahu?
Doporučuji nechat se očkovat vakcínou Gardasil 9 proti 9 typům papilomavirů. Vakcína je doporučená do věku 45 let, vakcína je účinná í proti genitálním bradavicím. 

MUDr. Ilona Kochová

Virová hepatitida A: Očkování po kontaktu

Chtěl jsem se zeptat, zda má smysl se dodatečně očkovat proti žloutence A? Od neděle jeden kolega z práce leží v nemocnici se žloutenkou A.
I po kontaktu s nemocným člověkem má cenu se co nejdříve očkovat. Žloutenka má dlouhou inkubační dobu a než byste onemocněl, tak by se měly vytvořit protilátky.
Můžete se objednat na očkování i do našich očkovacích center na telef. lince 545 123 321 nebo na webu www.ockovacicentrum.cz.

MUDr. Ilona Kochová

Kuba: Cholera

Budeme cestovat na Kubu, ale v červenci 2017. Budeme projíždět ostrov, bydlet i u místních a budeme pobývat i v Havaně. Chci se tedy zeptat, zda je v současné době nutno se očkovat proti choleře? Co vím, tak nákaza co byla zavlečena na Kubu z Haiti, probíhala hlavně v letech 2012–2014 a pak jsem četla ještě o nějakém případu z roku 2015.
Epidemie cholery probíhala na Kubě, a to v Havaně a ve východních oblastech země  zejména v letech 2012, 2013 . V současné době epidemické riziko není hlášeno. Nebezpečná je především voda z neznámých zdrojů, kontaminovaná lidskými výkaly a nedostatečně tepelně zpracované jídlo s kterým manipuloval nakažený člověk. Nebezpečný je rovněž led, přidávaný do nápojů, neboť toxin této bakterie přežívá i ve zmrazeném stavu. V prevenci této nákazy je tedy důležité mytí si rukou, dodržování hygieny vody a potravin, zásad bezpečného stravování, nepřidávat led do nápojů, pít pouze originál balenou spíše sycenou nebo filtrovanou vodu, používat balenou vodu i na čištění zubů, ovoce a zeleninu je lépe jíst pouze oloupané. Vakcína je v nápoji.

MUDr. Ilona Kochová 

Černý kašel: Očkování rodiče a kojence

Mám dvouměsíční dceru. Ve třech měsících (přesně za měsíc) bude dcera očkována kombinovanou vakcínou i proti černému kašli. Sama proti němu očkována nejsem. Má smysl, abych se já nechala nyní očkovat (aby byla dcera chráněna skrze předání protilátek kojením)? Vyhýbáme se uzavřeným prostorům jako jsou obchodní domy, apod. Jezdíme na víkendy k prarodičům, chodíme ven na procházky.
Je ideální, pokud jsou rodiče kojenců očkováni proti černému kašli, rodiče totiž bývají nejčastějším zdrojem nákazy pro své dítě, které ještě nemá protilátky. Protilátky se dítěti předají nejlépe transplacentárně během gravidity, ale pouze v případě, že je maminka dítěte sama má. To v případě maminek ve věku 25 let a výše nemusí být vždy. Dítě získá ochranu proti černému kašli až 14 dnů po podání 2. dávky vakcíny, kterou plánujete. Doporučuji naočkovat se co nejdříve a to nejen Vy, jako maminka, ale i otec, případně prarodiče, pokud se často navštěvujete nebo bydlíte ve společné domácnosti. Vzhledem k tomu, že jste v dětství byli proti černému kašli očkováni, protilátky se vytvoří velmi brzy po očkování.

MUDr. Hana Ševčíková

Zika: Riziko nákazy v těhotenství

Má kamarádka je momentálně na cestách po zemích Latinské Ameriky. Až se vrátí, budu v 2. měsíci těhotenství. Můj dotaz zní – existuje reálná hrozba, že by mě mohla eventuálně nějakým způsobem nakazit virem Zika? Nerada bych se jí vyhýbala.
Horečka Zika je přenášena komáry, krevní transfúzí, pohlavním stykem a z matky na dítě v průběhu gravidity. Komáři, kteří se uplatňují v přenosu, jsou druhu Aedes, přenos komáry druhu Culex, kteří se vyskytují v našem prostředí nebyl zatím prokázán. Reálné riziko přenosu neshledávám.

MUDr. Hana Ševčíková

JAR: Meningokokové nákazy

Ráda bych se zeptala na názor očkování pro dospělé proti meningokokovi při cestování do JAR a Mosambiku? Na případné vedlejší účinky a jestli to má vůbec smysl?
Záleží od charakteru pobytu, jeho délky, od míry kontaktu s místní populací apod. Smysl to určité má, tato nemoc se vyskytuje i u nás v ČR. Doporučoval bych alespoň čtyřvalentní vakcínu proti seroskupinám A,C,Y,W-135. K tomu jako základ i očkování proti hepatitidám a kvůli Mosambiku i proti břišnímu tyfu. Nezbytný bude i kvalitní repelent.
Pokud se nebudete po očkování 3 dny příliš zatěžovat, s nežádoucími účinky se běžně nesetkáváme, nepočítám-li citlivost v místě vpichu. 

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.