Filtry

Splaničky: Očkování v dospělosti

Jsem ročník 1971 a chci se zeptat na očkování proti spalničkám. Nechci propadat všeobecné panice, ale z novin vím, že bych se měla nechat přeočkovat. Mám se rovnou objednat, nebo je třeba nejprve otestovat protilátky (odběr krve)? Mám dvě děti, obě mají všechna povinná očkování.
Váš ročník narození dostal standardně jen jednu dávku, i kdyby však dvě (existovaly regionální rozdíly), po tak dlouhé době nelze protektivní hladinu očekávat. Pokud jste spalničky neprodělala, pro následnou dlouhodobou imunitu bych doporučil dvě dávky vakcíny, klidně i bez odběru protilátek, který by byl asi negativní.  

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Srí Lanka: Plánované těhotenství

Na konci března se chystáme s manželem na 10 dní na Srí Lanku. Dlouhodobě se snažíme s manželem o miminko, tak jsem se chtěla zeptat, zda jsou doporučená očkování vhodná i při plánování těhotenství a zda to není rizikové v případě časného stádia těhotenství? Zároveň jsem se chtěla zeptat, kde je možné se naočkovat, zda u prakt. lékaře nebo je nutný specialista?
Očkování doporučená na Srí Lanku můžete realizovat před graviditou, gravidní ženy se neočkují, nevyžaduje-li to vitální indikace nebo zvláštní doporučení. První trimestr je nejcitlivějším obdobím gravidity a nedoporučuji cestovat během 1. trimestru do tropické oblasti. Doporučuji osobní konzultaci pro vysvětlení všech okolností a rizik.  

MUDr. Hana Ševčíková

 

Spalničky: Historie vakcinace dle věku

Chtěla jsem se zeptat, já jsem narozená v roce 1969, manžel 1961,dcera 1988 a syn 1990, nevíme jestli se v těchto letech očkovalo proti spalničkám?
V ČR se očkuje od roku 1969, Vy a děti byste měli být očkováni, manžel buď spalničky prodělal nebo byl později doočkován také. Údaje o prodělaném onemocnění a očkování by měly být ve Vaší zdravotní dokumentaci a očkovacích průkazech, obraťte se na Vašeho praktického lékaře, pokud data nedohledáte, je možné vyšetření hladiny protilátek, které Vám dá spolehlivou odpověď o tom, zda jste v tuto chvíli chráněni nebo nejste a provést případné očkování.
 
MUDr. Hana Ševčíková

Černý kašel: Přeočkování při kojení

Mám dotaz ohledně očkování proti černému kašli. V dětství jsem byla očkována proti černému kašli a nyní mám 2 měsíční miminko, které ještě nebylo očkováno. Kdybych se nyní nechala přeočkovat proti černému kašli, tak jestli kojením předám protilátky svému miminku?
Ideální je, pokud jsou rodiče kojenců očkováni proti černému kašli, rodiče totiž bývají nejčastějším zdrojem nákazy pro své dítě, které ještě nemá protilátky. Tím, že se dáte naočkovat, je menší pravděpodobnost, že onemocníte Vy a onemocnění od Vás dostane Vaše dítě.
MUDr. Ilona Kochová

Seychely: Cesta s malým dítětem

Obracím se na Vás s dotazem na bezpečnost vycestovaní na Seychely s 3 letým synem v březnu 2019. Zejména stran dengue/chikungunya. Mohla bych vas poprosit informaci ohledně výskytu dengue zde v roce 2018 a o tip na účinný repelent pro dítě? DEET se u takto malých děti nedoporučuje. Druhy dotaz k samotné dengue - máte informaci o termínu dostupnosti Dengvaxie pro ČR? V říjnu byla schválena registrace pro Evropský trh, avšak nemohu nikde dohledat termín dostupnosti pro cestovatele.
Dobrý den, v případě, že budete bydlet v lepším hotelu a budete se tam i stravovat, nevidím velký problém cestovat na Seychely s 3 letým dítětem. Vakcína proti dengue není registrována v Čechách a asi ani v nebližší době nebude. Zvýšený výskyt dengue ani horečky chikungunya v oblasti Seychel není hlášen. Pro dítě doporučuji repelent Predátor junior, kde je nízký obsah DEET a je určen pro děti od 3 měsíců. 
Můžete se objednat na konzultaci na zákaznické lince 545 123 321 nebo se můžete objednat na internetu na stránkách www.ockovacicentrum.cz.

MUDr. Ilona Kochová

Klíšťová encefalitida: Očkování po prodělené lymeské borelióze

Je možné očkovat člověka s prodělanou boreliózou proti klíšťové encefalitidě? Popřípadě po jaké době, kdy je vyléčen? V jakém ročním období je nejlepší tuto vakcínu aplikovat?
Prodělaná borelióza není kontraindikací očkování proti klíšťové encefalitidě. Po nekomplikovaném průběhu lymeské borreliózy můžete být očkována v řádu několika týdnů po onemocnění a po ukončení léčby. Odstup se posuzuje individuálně a rozhodne o něm očkující lékař. 

MUDr. Hana Ševčíková

Zanzibar: Cestování v těhotenství

Jsem v 17 tt., máme koupený zájezd na Zanzibar, je to bezpečné?
Osobně nejsem zastáncem cestování do exotických destinací během gravidity, není-li to nezbytně nutné. 
Zanzibar je destinace s řadou klimatických nároků a infekčních rizik, které mohou mít vliv na bezpečný průběh gravidity. Doporučuji osobní konzultaci na některém našem pracovišti. Je potřeba posoudit charakter Vašeho pobytu, Váš zdravotní stav a rizika si vysvětlit podrobněji.

MUDr. Hana Ševčíková

Mexiko: Malárie

Jedu do Mexika na poloostrov Yucatan a do Cancunu. Potřebuji profylaxi malárie? Pokud ano, kde tablety seženu a jak se užívají?
Ne, nepotřebujete. Při výletech mimo hotel však používejte kvalitní repelent.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

HPV: Očkování po konizaci

Je mi 30 let a jdu na konizaci kvůli těžkým změnám na čípku. Po operaci se chci nechat naočkovat. Můžete mi prosím poradit, která vakcína je pro mě v této fázi vhodná? Myslíte si, že by se měl nechat naočkovat i partner, který ty viry pravděpodobně má v sobě také?
Doporučuji očkování vakcínou Gardasil 9 pro co nejširší pokrytí sérotypů HPV. Vašemu partnerovi očkování také doporučuji, protože HPV viry způsobují u mužů genitální bradavice, rakovinu konečníku, rakovinu hrtanu. Vakcíny nemají terapeutický efekt, tedy nedokáží vyléčit onemocnění, dokážou Vás ale chránit před opakovanou infekcí. 

MUDr. Ilona Kochová

Pásový opar: Riziko nákazy

Přítel má diagnostikovaný pásovy opar na obličej, dostal antibiotika. Je třeba abych se s dvouletou dcerou nějak ochránila před nákazou v případě, že je možné se nakazit?
Pásový opar vzniká reaktivací viru přítomného dlouhodobě v těle po v minulosti prodělaných planých neštovicích. K reaktivaci dochází následkem oslabení imunity organizmu, někdy i psychickým stresem nebo fyzickou únavou. U pásového oparu se virus přenáší jen přímým dotykem s puchýřky, vzdušnou ani jinou bezkontaktní cestou ne. Nakažlivost pásového oparu pro vnímavé osoby je mnohem nižší, než u planých neštovic. Pokud tedy má přítel puchýřky již zaschlé, je šance na přenos infekce velmi nepatrná, nebo spíš žádná. Nepoužívejte společné ručníky.
K viru planých neštovic jste Vy a Vaše dcera vnímavá pouze tehdy, pokud jste plané neštovice ještě neprodělaly. Pokud ano, pak se znovu nakazit nemůžete. 

MUDr. Ilona Kochová

Tetanus: Očkování v těhotenství

Za týden mám termín porodu, bohužel mi letos v květnu vypršelo očkování proti tetanu, svojí obvodní lékařku jsem o tom informovala, ale to jsem byla již těhotná a očkování mi zamítla. Chtěla bych se tedy zeptat, kdy bych se měla nejdříve nechat očkovat a nebude nějaký problém při porodu, že mi již vakcinace prošla?
Očkování proti tetanu se provádí v současné době u osob do 60 let v intervalech 15 let. Tento interval může být i delší, pokud je hladina ochranných protilátek na ochranné hladině. Prodleva několika měsíců, tedy od května do září je zanedbatelná, předpokládám, že protilátky proti tetanu stále máte. Pro jistotu a Váš klid Vám doporučuji nechat si udělat vyšetření hladiny protilátek proti tetanu. Pokud budou negativní nebo nízké, můžete se nechat naočkovat po porodu, v tom případě doporučuji vakcínu, která Vás bude chránit nejen proti tetanu, ale i černému kašli. Důvodem je skutečnost, že černý kašel v populaci znovu koluje, onemocní hlavně dospělí, kteří již nemají protilátky a mohou černý kašel šířit dál, například i na novorozence. V současné době se z těchto důvodů doporučuje očkování gravidních žen ve 28.–36. gestačním týdnu. Tento interval jste již překročila, využijte tedy možnost naočkovat se bezprostředně po narození miminka. Očkování můžete využít i v případě, že hladina protilátek proti tetanu bude dostatečná.

MUDr. Hana Ševčíková

Californie: Riziko nákazy žloutenkou A

Zaznamenala jsem, že nedávno byla v Kalifornii epidemie hepatitidy A. Zajímalo by mě jaká je v současnosti situace v Kalifornii a dále ve městě Phoenix?
Epidemie v Kalifornii probíhala od dubna 2017 do února 2018, v současné době nejsou k dispozici další data, dá se tedy předpokládat, že je situace klidná. V současné době probíhají epidemie v Kentucky, Západní Virginii, Indianě, Urahu, Arkansasu v rozsahu stovek až tisíce případů (data k 28.8.2018). Vzhledem k tomu, že lokální epidemie nejsou žádnou výjimkou a stále se opakují i v Evropě, patří prevence virových hepatitid k základním preventivním opatřením pro běžný život a samozřejmě pro případ cestování.

MUDr. Hana Ševčíková