Filtry

Horečka dengue: očkování do Peru

01.03.2024

Plánuji cestu do Peru. Kdy nejpozději před odletem je nutné se naočkovat, abych měla imunitu?

Ochrana proti onemocnění se vytváří cca 14 dnů po aplikaci vakcíny. Tato vakcína patří mezi tzv. živé vakcíny, po kterých je vhodné se alespoň týden vyhýbat velké fyzické námaze. Po aplikaci vakcíny se mohou objevit vedlejší účinky v podobě únavy, bolesti kloubů, hlavy a také zvýšená teplota a vyrážka, proto je dobré plánovat očkování s dostatečným předstihem.

MUDr. Hana Ševčíková

 

Pásový opar: Očkování po prodělání planých neštovic

01.03.2024

Chtěla bych se informovat, zda je po prodělání planých neštovic doporučené očkování proti pásovému oparu? Dle dostupných informací se jedná o stejný virus.

U osob, které prodělaly plané neštovice, je očkování doporučeno. Virus planých neštovic z těla nezmizí, ale přežívá dlouhodobě. Při oslabení organismu se může znova aktivovat a způsobit onemocnění, kterému se říká pásový opar. Očkování se doporučuje hlavně osobám starším 50 let a také mladším s oslabenou imunitou.

Pásový opar: Očkování a opar rtu

26.10.2023

Je možné se očkovat proti pásovému oparu, pokud již mám v těle Herpes virus (v minulosti projev na rtu). Způsobuje pásový opar a opar na rtu stejný původce?

Původce pásového oparu a původce oparu na rtu jsou dva různé typy virů. Očkování proti pásovému oparu je možné i u osob, které mají opar na rtu. Vakcína ale přinese ochranu pouze proti pásovému oparu, na projev oparu na rtu nemá vliv. Před očkováním vyhodnotí vhodnost očkování ještě očkující lékař se znalostí Vašeho celkového zdravotního stavu.

MUDr. Hana Ševčíková


Žloutenka: Očkování žloutenka A + B

15.10.2023

Ráda bych se nechala očkovat proti žloutence A i B. V záznamech jsem nedohledala, zda očkování v minulosti proběhlo. Jak mám nyní postupovat?

Je nutné vyšetřit hladinu protilátek proti virové hepatitidě B- antiHBs a proti virové hepatitidě A- anti HAV IgG. Vakcinace proti VHB se v ČR provádí od roku 1989 (vakcína Engerix- B, 3 dávky v očkovacím průkazu). Očkování proti VHA není součástí pravidelného očkování dětí. 

MUDr. Hana Ševčíková

Tetanus: Kombinovaná vakcína

22.09.2023

Očkování proti tetanu proběhlo před sedmi lety. Dle informací o očkovací látce nebylo ve vakcíně obsaženo očkování proti záškrtu a černému kašli. Mám se nyní proočkovat kombinovanou vakcínou proti záškrtu, černému kašli a tetanu, nebo počkat na původní 10letou lhůtu pro očkování proti tetanu?

Pokud máte zájem o ochranu proti černému kašli a záškrtu, lze bez obav využít kombinovanou vakcínu Adacel, nebo Boostrix, přestože od Vašeho posledního očkování neuplynula lhůta 10 let. Vakcínu lze podat již po 3 měsících od poslední vakcíny proti tetanu.

MUDr. Hana Ševčíková


Břišní tyfus: imunita po prodělaném onemocnění

16.08.2023

V loňském roce jsem prodělala v Africe, kde dlouhodobě žiji,  břišní tyfus. Mám nyní imunitu, nebo se mám nechat očkovat?

Prodělání onemocnění bohužel nezanechává imunitu. Pokud pobýváte v Africe dlouhodobě, doporučuji provést očkování.

MUDr. Hana Tkadlecová

HPV: Pozitivní partner na HPV

01.02.2023

Chci se zeptat, přítel zjistil, že je pozitivní na vir HPV (ještě jsme neměli styk). Chtěla bych se zeptat, zda je nějak možné zjistit, zda už mám vytvořenou imunitu, nebo má smysl se očkovat? Jsem žena ve věku 29 let, sexuálních partnerů už pár bylo, cytologie každý rok v pořádku.
I ve Vašem věku a i po započetí pohlavního života má očkování proti HPV smysl. Každý člověk pohlavně žijící se s HPV viry setká, u někoho může infekce sama zmizet, ale u některých žen může infekce přetrvávat a po mnoha letech způsobit rakovinu děložního čípku. K infekci papilomaviry může dojít kdykoli, při kterémkoli styku v průběhu produktivního života. Vakcína sice není léčebná, tzn. že pokud byste už nyní měla projevy infekce, tak tuto infekci již očkování pravděpodobně zásadně neovlivní. Během života dochází k vyhojení i k opakovaným infekcím i stejným genotypem viru. Vakcína může zamezit dalším infekcím. Takže vakcína má určitě smysl, i vzhledem k tomu, že imunita po očkování je mnohem lepší než po prodělání infekce. Vyšetření není před očkováním nutné.

MUDr. Ilona Kochová

Plané neštovice: Prodělání onemocnění po 1. dávce očkování

15.08.2022

Byla jsem na očkování s dětmi na plané neštovice. Teoreticky je možné, že je děti dva týdny po očkování prodělaly, ale nejsem si tím úplně jista. Je lepší v takovém případě očkovat druhou dávku, nebo spíš ne?
Pokud by děti onemocnění s určitostí prodělaly, pak není očkování 2. dávkou nutné. Pokud si tím nejste jista, děti nevyšetřil pediatr, neměly typické příznaky, je možné 2. dávku podat nebo se nabízí možnost odběru krve na vyšetření hladiny paměťových protilátek cca 4–6 týdnů po prodělání onemocnění. Dle zjištěných hodnot je pak možné se k pokračování v očkování vyjádřit.

MUDr. Hana Ševčíková

Meningokokové nákazy: Plané neštovice

23.06.2022

Včera jsem dítě naočkovala první dávkou (ze dvou) vakcínou Bexsero. Jsou mu necelé tři roky. Nejevil žádné známky nemoci. Pár hodin po očkování dostal plané neštovice. Chtěla bych se zeptat, zda i v tomto případě bude imunitní odpověď na vakcínu fungovat? Bude chráněn před meningokokem B? A zůstane mu zároveň imunita proti planým neštovicím?
Imunitní systém by měl oba tyto antigenní stimuly zvládnout. V těchto případech se očkování nezahajuje znovu. Imunitní odezva může být naopak po 1. dávce Bexsera díky probíhající infekci neštovicemi i zvýšená. Jen bych druhou dávku Bexsera nedávala dřív než měsíc po zotavení z neštovic. Je třeba zohlednit i průběh planých neštovic.

MUDr. Hana Tkadlecová

COVID-19: Načasování 3. dávka

03.03.2022

Loni jsem byl očkován dvěma dávkami proti covidu (Pfizer). Druhou dávku jsem dostal začátkem prázdnin 2021. Koncem března tedy uběhne devět měsíců od druhé dávky. V létě od cca začátku července se chystám do Indie, kde bych chtěl být co nejlépe chráněn, proto bych chtěl posilovací (třetí) dávku. Nikde jsem ale nenašel, jestli je lepší si ji nechat aplikovat teď koncem března a nechat (možná) snížit její účinnost o tři měsíce (doba do mého odjezdu), nebo ještě nějakou dobu počkat a nechat si ji dát až v květnu, nebo začátkem června.
Po 3. dávce by Vám ochrana měla vydržet déle než po prvních dvou dávkách. Ochrana tam určitě nějaká bude, ale vzhledem k měnícím se variantám, jen částečná, tak jak je tomu už teď u omikronu. Očkování nyní chrání před těžším průběhem covidu. Zda bude do té doby nějaká aktualizovaná vakcína, není jisté. Důležitá je informace, zda jste covid už prodělal. Pokud ano, mělo stačilo by přeočkování 3-4 týdny před cestou. Pokud ne, doporučuji Vám přeočkování v nejbližší době.

MUDr. Hana Tkadlecová

COVID-19: Očkování po prodělání nemoci

21.01.2022

Je prosím možné jít po prodělání nemoci covid-19 bez prodlení na 2. dávku očkování, nebo jsou zde nějaká zdravotní rizika či doporučení proč s očkováním 2. dávky čekat? Rádi bychom vycestovali do země, kde je povinné dokončené očkováni proti covidu-19 a neradi bychom s očkováním kvůli prodělání čekali.
V případě prodělání covidu-19 mezi dvěma dávkami se doporučuje odložení 2.dávky o 3–6 měsíců po pozitivním testu, protože je malá pravděpodobnost dalšího onemocnění. Pokud ale potřebujete očkování (například z důvodu cestování), lze očkovat i dříve, není to kontraindikováno. Očkovat je možné i po 14 dnech po ukončení izolace.

MUDr. Ilona Kochová

COVID-19: Vyšetření protilátek

05.04.2021

Byl jsem očkován vakcínou proti COVID-19. Má smysl testování k průkazu protilátek?
Standardně se protilátky po očkování nevyšetřují. Protilátkové testy jsou primárně vyráběné k průkazu protilátek po infekci a nikoli po očkování. Po přirozené infekci bývá protilátek většinou několikanásobně více než po očkování a tomu odpovídá i citlivost testu. Stejně tak hladina protilátek po očkování neříká nic o buněčné imunitě, která se po očkování rovněž vytváří.

MUDr. Hana Tkadlecová