Filtry

Chřipka: Splenektomie

Prosím o informaci, zda byste v mém případě doporučili očkování proti chřipce a pokud ano, tak proč? Jsem pacientka po splenektomii a s ulcerosní kolitidou, nyní v klidu. Jiné nemoci nemám. Je mi 37 let.

Očkování pro Vás je důležité z důvodu imunosuprese způsobené skutečností, že nemáte slezinu a trpíte autoimunitním onemocněním. Váš organismus může tedy onemocnění chřipkou zvládat hůře, než organismus zdravý.

MUDr. Hana Ševčíková

Chřipka: Očkování seniora

Doporučujete nechat očkovat osobu, které již bylo 91 let vakcínou proti chřipce?

Dobrý den, určitě ano, v tomto věku se sice může vytvořit po očkování nižší úroveň ochrany díky menší výkonnosti obranného systému, přesto může díky očkování onemocnění proběhnout v lehčí formě.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování po konizaci děložního čípku

Je mi 40 let a jsem pozitivní na HPV 45, 18. V červnu 2020 jsem byla na konizaci děložního čípku, kvůli špatnému cytologickému výsledku. Histologie následně v pořádku. Jaký druh typ očkování je pro mě prosím vhodný? Měl by se naočkovat i manžel?
Vaši schopnost bránit se novým infekcím HPV může posílit očkování proti HPV vakcínou s co nejširším spektrem. Očkování Vašeho manžela může být předmětem individuální konzultace. Doporučuji Vaši osobní návštěvu na našem pracovišti. 

MUDr. Hana Ševčíková 

 

Klíšťová encefalitida: Plánované těhotenství

Chceme s partnerkou počít dítě a zajímá nás, zda je bezprostřední početí kontraindikací k očkování na KE (posilující dávka po pěti letech). Resp. když jeden den naočkujeme, můžeme počít ten samý den bez obav?

Očkování proti KE není kontraindikací početí dítěte. V souvislosti s plánovanou graviditou doporučuji zvážit očkování proti chřipce a černému kašli, kontrolu hladiny protilátek proti spalničkám a případně planým neštovicím při jejich negativní anamnéze.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokoky: Bezpečnost očkování u seniora

Je bezpečné očkování vakcínou Prevenar 13 pro seniora 80 let – žena, pokud byla léčena před dvěma lety s diagnózou hluboká žilní trombóza dolní končetiny?
Ano, v tomto ohledu je vakcína bezpečná.


MUDr. Hana Ševčíková

Meningokokové nákazy: Plánované očkování dítěte

Syn 3 roky má v úterý 25. 8. 2020 naplánované očkování proti meningokokům vakcínou Bexsero. Jak moc vakcína ovlivňuje imunitu dítěte? (Obavy ze současné situace ohledně covid-19 a jiných respiračních nemocí.) Syn k 1. září nastupuje prvně do mateřské školy.
Dobrý den, vakcína Bexsero proti meningokokům séroskupiny B je vakcína "neživá" a velmi dobře snášena, ve světě již bylo vyočkováno více než 50 milionů dávek. Stran covidu a respiračních infekcí nemusíte mít obavy – v tomto směru ho to výrazněji neoslabí. Po aplikaci bývají častější lokální reakce v místě aplikace – pobolívání v místě vpichu a zarudnutí, může být i otok a může se také objevit teplota. Je doporučováno dát před aplikaci vakcíny preventivní dávku Paralenu (paracetamol).

MUDr. Ivo Hiemer

Chřipka: Těhotenství

Mám 12 měsíční miminko, které stále kojím. Vzhledem k situaci s koronavirem bych se chtěla letos nechat očkovat na chřipku. Je to pro kojení vhodné a dostane můj malý syn také protilátky?

Vakcínu proti chřipce je možné aplikovat i v době kojení a dokonce i gravidním ženám. Kojením však nedochází k takovému přenosu protilátek na dítě, aby bylo kojené dítě těmito protilátkami plně chráněno.

MUDr. Ivo Hiemer

 

Pneumokokové nákazy: Očkování dítěte

Chci naočkovat syna vakcínou Prevenar 13. Zajímalo by mě, zda je vhodnější očkovat jej ve 2. a 4. měsíci, nebo 4. a 6. měsíci, nebo je to zcela jedno?
Pokud je dítko zdravé, nemá žádnou kontraindikaci k očkování, tak je lepší aplikovat první dávku co nejdříve – ve 2. měsíci života, aby bylo dítko co nejdříve chráněné. V časném věku je totiž jedno z nejvyšších rizik onemocnění pneumokokem. Druhá dávka s odstupem dvou měsíců a třetí dávka ve věku 11–15 měsíců (v rámci třídávkového schématu).

MUDr. Ivo Hiemer

Klíšťová encefalitida: Odložení 2. dávky

Mám za sebou první dávku proti klíšťové encefalitidě, 2. dávku jsem bohužel musela kvůli viróze odložit, ale chystám se během následujících dní. Chci se zeptat – chrání 1. dávka alespoň částečně proti nemoci? A co by se stalo, kdybych náhodou chytla mezi 1. a 2. dávkou klíště? Mám strávit víkend v přírodě, samozřejmě vezmu repelenty, ale i tak mám obavy.
Dobrý den, po první dávce ještě nemáte ochranou hladinu protilátek. Očkování dostatečně chrání až tak 7–10 dní po druhé dávce. V případě nákazy by však onemocnění mohlo mít lehčí průběh.

MUDr. Ilona Kochová 

Černý kašel: Plánované těhotenství a očkování

Plánujeme potomka a bylo mi doporučeno nechat se očkovat proti černému kašli. Doporučujete to také? Praktický lékař mi řekl, že černý kašel se očkuje pouze v kombinaci s dalšími látkami. Mluvil o vakcíně Boostrix Polio. Já byla ale v roce 2017 očkována proti tetanu. Nevadí to?
Dobrý den, doporučuji očkovat trojvakcínu proti tetanu, záškrtu a černému kašli. Nejvyšší efekt má vakcína podaná v 28. až 36. týdnu těhotenství (vakcína Boostrix nebo Adacel).
Očkování proti tetanu v r. 2017 nevadí.

MUDr. Ilona Kochová

Vzteklina: Očkování po poranění od psa

Při mé návštěvě souseda okolo mě běhal jeho pes, radostně štěkal a dorážel na mě a pak mně lehce kousl do nohy. Nevěnoval jsem tomu pozornost, nijak moc to nebolelo. Doma jsem pak zjistil, že mi poranil kůži na noze. Druhý den se mi rána zanítila a v zhruba minutových intervalech opakovaně svědila a to téměř celý den. Teď (další den) už svědění necítím, ale mám obavy, že pes mohl být nakažený. Měl bych se nechat očkovat na vzteklinu ?
Dobrý den, ČR je zemí bez vztekliny. Zkontrolujte si očkování proti tetanu. V případě hnisání v ráně zajděte na chirurgii.
 
MUDr. Ilona Kochová

Meningokokové nákazy: Délka ochrany očkování

Chci se zeptat, pokud očkuji roční dítě proti meningokokům, trvá jeho imunizace i do doby adolescentní, kdy je toto věkové období považováno za rizikové? Nebo se musí očkovaní opakovat?
Dobrý den, pokud se očkuje dítě vakcínou proti sérotypu ACWY, má vakcína protekci 5 let, pokud se dítě očkuje vakcínou proti sérotypu B, výrobce nestanovuje délku protekce v SPC, nicméně se určitě nedá počítat s protektivní hladinou až do doby adolescence.

MUDr. Hana Ševčíková