Filtry

COVID-19: Načasování 3. dávka

Loni jsem byl očkován dvěma dávkami proti covidu (Pfizer). Druhou dávku jsem dostal začátkem prázdnin 2021. Koncem března tedy uběhne devět měsíců od druhé dávky. V létě od cca začátku července se chystám do Indie, kde bych chtěl být co nejlépe chráněn, proto bych chtěl posilovací (třetí) dávku. Nikde jsem ale nenašel, jestli je lepší si ji nechat aplikovat teď koncem března a nechat (možná) snížit její účinnost o tři měsíce (doba do mého odjezdu), nebo ještě nějakou dobu počkat a nechat si ji dát až v květnu, nebo začátkem června.
Po 3. dávce by Vám ochrana měla vydržet déle než po prvních dvou dávkách. Ochrana tam určitě nějaká bude, ale vzhledem k měnícím se variantám, jen částečná, tak jak je tomu už teď u omikronu. Očkování nyní chrání před těžším průběhem covidu. Zda bude do té doby nějaká aktualizovaná vakcína, není jisté. Důležitá je informace, zda jste covid už prodělal. Pokud ano, mělo stačilo by přeočkování 3-4 týdny před cestou. Pokud ne, doporučuji Vám přeočkování v nejbližší době.

MUDr. Hana Tkadlecová

COVID-19: Očkování po prodělání nemoci

Je prosím možné jít po prodělání nemoci covid-19 bez prodlení na 2. dávku očkování, nebo jsou zde nějaká zdravotní rizika či doporučení proč s očkováním 2. dávky čekat? Rádi bychom vycestovali do země, kde je povinné dokončené očkováni proti covidu-19 a neradi bychom s očkováním kvůli prodělání čekali.
V případě prodělání covidu-19 mezi dvěma dávkami se doporučuje odložení 2.dávky o 3–6 měsíců po pozitivním testu, protože je malá pravděpodobnost dalšího onemocnění. Pokud ale potřebujete očkování (například z důvodu cestování), lze očkovat i dříve, není to kontraindikováno. Očkovat je možné i po 14 dnech po ukončení izolace.

MUDr. Ilona Kochová

COVID-19: Vyšetření protilátek

Byl jsem očkován vakcínou proti COVID-19. Má smysl testování k průkazu protilátek?
Standardně se protilátky po očkování nevyšetřují. Protilátkové testy jsou primárně vyráběné k průkazu protilátek po infekci a nikoli po očkování. Po přirozené infekci bývá protilátek většinou několikanásobně více než po očkování a tomu odpovídá i citlivost testu. Stejně tak hladina protilátek po očkování neříká nic o buněčné imunitě, která se po očkování rovněž vytváří.

MUDr. Hana Tkadlecová

HPV: Rekonizace a naplánování očkování

Můžu začít s očkováním proti HPV, když mě cca v únoru čeká rekonizace?

Ano můžete, jen doporučuji naplánovat očkování tak, aby jednotlivé dávky byly podány v odstupu od zákroku (před nebo po něm) v odstupu cca 14 dnů.

MUDr. Hana Ševčíková

Plané neštovice: Očkování dítěte

Budu nechávat očkovat dceru (3 roky) proti planým neštovicím. Jaká je prosím inkubační doba, kdy nesmí do kolektivu (školka, rodinná oslava atd.)?

Po očkování proti planým neštovicím není očkovaný nijak omezen v kontaktech se svým okolím a může normálně navštěvovat například školku, školu a své blízké.

MUDr. Hana Ševčíková

Tetanus: Přeočkování při plánování těhotenství

Chtěla bych se zeptat, zda je vhodné, vzhledem k plánované graviditě, přeočkovat Boostrixem tetanus po 7 letech?
Pokud je žena očkována proti tetanu před 7 lety a plánuje graviditu, pak je nejvhodnější, vzhledem k protekci novorozence proti pertusi, očkovat kombinovanou vakcínou Adacel (Di-Te-aPe) ve 3. trimestru gravidity. Za této situace vystačí protekce proti černému kašli novorozenci výrazně déle, než když se budoucí maminka očkuje před graviditou.

MUDr. Hana Ševčíková

Tuberkulóza: Účinnost očkování

Nenašla jsem nikde informaci, jak dlouho je účinné očkování proti TBC (tuberkulóze). Může se stát, že i očkovaný jedinec se v dospělosti nakazí tuberkulózou?
Očkování proti TBC je důležité v prevenci závažných průběhů tohoto onemocnění, neposkytuje však očkovanému plnou ochranu, k onemocnění může dojít i tehdy, pokud je člověk očkován.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Genitální bradavice

Mám aktuálně 2 genitální bradavice, zvažuji očkování Gardasil 9. Je lepší očkování teď, nebo v období bez bradavic, nebo je to jedno? (Pochopil jsem, že na to, aby zmizely ty aktuální, není určena). Je mi 44 let, píšete, že vakcína je pro lidi do 45 let, má to tedy smysl? Co přesně znamená tato věková hranice, nižší účinnost nebo něco jiného?
Doporučuji osobní konzultaci na některém našem pracovišti. Očkování může přinést větší schopnost Vašeho organismu bránit se novým nákazám způsobeným HPV. Současný stav vakcína řešit neumí. Věkové omezení odpovídá věkovým kategoriím osob zařazených do studie účinnosti a bezpečnosti vakcíny.

MUDr. Hana Ševčíková

Plané neštovice: Očkování živou vakcínou

Máme doma tříletého chlapečka a nedonošeného novorozence, narodil se o tři měsíce dřív v červnu. Staršího chlapečka jsme nechali očkovat proti neštovicím, abychom před nimi chránili našeho nedonošence. Vzhledem k tomu, že je vakcína živá, mohlo by se stát, že by očkovaný nakazil bratra nějakou dobu po očkování?
Dobrý den, přenos vakcinačního viru je možný, ale velmi málo pravděpodobný, protože vakcinační virus je oslabený.

MUDr. Ilona Kochová

HPV: Očkování po prodělání genitálních bradavic

Bylo nám s manželem doporučeno očkování proti HPV viru, i když oba jsme prodělali genitální bradavice a já mám zjištěn v rektu typ 6 a 51. Budou se nám i po tomto očkování bradavice vracet, nebo budeme proti nim chráněni? 
Vakcína proti HPV má preventivní účinek – ne léčebný, to znamená, že vakcína stávající genitální bradavice nevyléčí. Bude Vás však chránit před možnou novou infekcí. Od svých klientů opravdu vím, že buď se u nich infekce neobjevila, nebo se hodně prodloužil interval k dalšímu výsevu. Doporučuji očkování vakcínou Gardasil 9.

MUDr. Ilona Kochová

Černý kašel: Očkování v těhotenství

Prosím o informaci, kdy lze naočkovat BOOSTRIX (proti černému kašli, tetanu a záškrtu) těhotné ženě?
Boostrix je možné očkovat mezi 28. až 36. týdnem těhotenství.

MUDr. Ilona Kochová

Vzteklina: Přeočkování

Jak dlouhá je maximální lhůta pro přeočkování vztekliny? Na přeočkování jsem měla jít tento rok v červenci, ale jelikož jsem byla těhotná, odložili jsme termín až na říjen. Vzhledem k tomu, že se však v okolí stále více vyskytuje covid-19 a já kojím a mám doma měsíční miminko, bojím se snižovat si imunitu očkováním. Do kdy nejpozději se prosím tedy musím přeočkovat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, tolerovat lze přesah max. 6 měsíců.

MUDr. Ilona Kochová