Filtry

Plané neštovice: Doposud neprodělané onemocnění

Syn, 6 let, stále neprodělal plané neštovice. Ve školce je měli několik let po sobě, ale nechytl je. Do jakého věku je, prosím, "bezpečné" neštovice chytit? V kolik letech ho má raději očkovat?
Dobrý den, plané neštovice jsou virové onemocnění, které může mít komplikace a závažný průběh v každém věku. Nikdy se nedá tvrdit, že je bezpečné. Může být komplikováno meningitidou, pneumonií, hnisáním puchýřků, může být spojeno i s hospitalizací.
Je dobré již nyní syna před planými neštovicemi chránit očkováním. Předně doporučuji vyšetřit, zda onemocnění neprodělal ve velmi mírné formě, která mohla zůstat skryta, přesto si mohl vytvořit ochranné protilátky.

MUDr. Hana Ševčíková
 

Meningokokové nákazy: Délka ochrany očkování

Chci se zeptat, pokud očkuji roční dítě proti meningokokům, trvá jeho imunizace i do doby adolescentní, kdy je toto věkové období považováno za rizikové? Nebo se musí očkovaní opakovat?
Dobrý den, pokud se očkuje dítě vakcínou proti sérotypu ACWY, má vakcína protekci 5 let, pokud se dítě očkuje vakcínou proti sérotypu B, výrobce nestanovuje délku protekce v SPC, nicméně se určitě nedá počítat s protektivní hladinou až do doby adolescence.

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování HPV pozitivního jedince

Je mi 31 let a jsem pozitivní na HPV. Bohužel nevím jaké přesně, ale dnes se mne gynekolog ptal, zda jsem očkovaná proti rakovině děložního čípku. Bohužel nejsem. Je ještě možnost nechat se naočkovat nyní?
Dobrý den, ano je to možné, díky očkování bude mít Váš organismus protilátky proti papilomavirům. Vhodná je vakcína s co nejširším spektrem ochrany. Lékaři na našich pracovištích Vám s výběrem vakcíny poradí.

MUDr. Hana Ševčíková

Černý kašel: Přeočkování v těhotenství

V listopadu mám termín porodu a následně v únoru mi uplyne 10 let od očkování Boostrixem. Chci se zeptat, jestli se mám nechat přeočkovat standardně až po 10 letech, nebo je očkování ve třetím trimestru pro dítě tak výhodné, že se mám nechat přeočkovat o něco dříve?
Dobrý den, určitě doporučuji očkování ve 3. trimestru, dítě bude mít díky tomu protilátky v maximální možné míře pro první měsíce života.

MUDr. Hana Ševčíková

Spalničky: Početí po očkování

Známá se nechala naočkovat proti spalničkám a asi týden po aplikaci očkovací látky otěhotněla. Nyní je asi 3 týdny gravidní. Je bez problémů, ale má strach, zda to nemůže ovlivnit plod.
Přítelkyně nemusí mít strach. Za normálních okolností se v graviditě neočkuje, ale je provedena celá řada retrospektivních studií, kdy byly "nechtěně" naočkovány ženy, které následně otěhotněly, nebo byly naočkovány v době, kdy už byly gravidní, ale nevěděly o tom. Během očkovací kampaně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám bylo v Jižní Americe naočkováno více než 10 000 gravidních žen – a neprokázalo se, že by toto očkování vedlo k vývoji vrozených vývojových vad u dětí. Toto očkování tedy není indikací k umělému přerušení těhotenství a pravděpodobnost, že by toto očkování mělo mít nějaký negativní vliv na nenarozené dítě je zcela mizivá, až nulová. Opravdu, nemusí mít strach.

MUDr. Ivo Hiemer 

Černý kašel: Hladina protilátek a přeočkování

Byla jsem přeočkována vakcínou Boostrix v červenci 2018. Teď jsem v 38. týdnu těhotenství a dala jsem si udělat rozbor na protilátky na černý kašel a vyšlo mi, že protilátky nemám. Je možné, že si tělo neudělalo protilátky nebo rozbor krve nemusí být spolehlivý? Pokud bych měla protilátky, tak jsem chtěla odložit hexavakcínu pro miminko o pár měsíců. 
Dobrý den, možné je obojí, jak uvádíte níže. Na druhé straně protilátky proti pertusové složce (složce proti černému kašli), drží z celé vakcíny nejkratší dobu – proto se doporučuje očkovat ve III. trimestru gravidity mezi 28-36. týdnem gravidity, aby při porodu přešlo na novorozené dítě co nejvíce mateřských ochranných protilátek. Po dvou letech od očkování již složka černého kašle u Vás nemusí být moc vysoká a nemusí dítě ochránit. Proto určitě doporučuji – pokud nebude nějaká kontraindikace – hexavakcínu u dítěte zbytečně neodkládat.

MUDr. Ivo Hiemer

Chřipka: Zdroj chřipkové nákazy

Dobrý den, zajímal by mě zdroj chřipkové nákazy. Píšete, že ji přenáší infikovaní jedinci. Jak se ale může chřipkou nakazit ten první člověk, který ji pak přenáší na ostatní?
Dobrý den, zdrojem a rezervoárem chřipkových virů je zejména vodní ptactvo v oblastech jihovýchodní Asie. Proto jsou nebezpečné a velmi rizikové stále popisované trhy s živými zvířaty v Asii, kdy dochází ke kontaktu těchto vodních ptáků (kačeny, husy apod. s další drůbeží a s prasaty), v těch se to zjednodušeně řečeno všechno "pomíchá" dohromady a vznikne nám nový druh sezónní nebo pandemické chřipky. Je to opravdu velmi zjednodušeně řečeno... Poté dojde k přenosu z těchto zvířat na člověka a máme zde "Pacienta 0", který se stanem novým zdrojem a přenašečem nákazy.

MUDr. Ivo Hiemer

Klíšťová encefalitida: Očkování v době pandemie

Chtěla bych se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě, ale zajímalo by mě, zda je to v současné době rozumné, jelikož mám sníženou imunitu v podobě nižších bílých krvinek a destiček (tento stav přetrvává už několik let).  Už jsem u vás absolvovala několik očkování, tak je možné, že máte i zprávu o této nižší imunitě. Proto vás chci požádat, zda byste byli tak hodní a otevřeně napsali, zda mám počkat s tímto očkováním, nebo se můžu nechat očkovat. 
Dobrý den, očkování proti klíšťové encefalitidě není nezbytně nutné nyní kvůli koronavirové pandemii přerušovat. Klíšťata jsou již nyní aktivní. Jde o mrtvou vakcínu, s minimální zátěží na imunitní systém. Do našich očkovacích center by měli chodit zdraví klienti bez příznaků jakéhokoliv akutního onemocnění. Nevím, na kolikátou dávku očkování máte jít. V případě, že jde o přeočkování, je možné očkování i o několik měsíců odložit. V případě, že s očkováním začínáte, asi bych to neodkládala, klíšťata jsou již aktivní. Klíšťová encefalitida může mít závažný průběh.

MUDr. Ilona Kochová

Plané neštovice: Novorozenec

Mám doma pětidenní miminko a můj manžel chytnul asi po druhé plané neštovice. Mám se obávat? Jak bych měla postupovat a co mám tedy dělat?
Plané neštovice se přenáší vzduchem a jsou vysoce nakažlivé. V případě, že byste chtěli zabránit onemocnění miminka, je potřeba, aby manžel byl isolován minimálně 2 týdny.
Nelze předpovídat průběh onemocnění, vše záleží na imunitním stavu daného jedince. Ale většinou u kojenců probíhají neštovice bez komplikací vzhledem k tomu, že mohou přetrvávat protilátky přenesené transplacentárně od matky (v případě, že jste sama neštovice v minulosti prodělala).

MUDr. Ilona Kochová

Lymská borelioza: Průběh onemocnění

Před dvěmi lety jsem měla lymeskou boreliózu, zjistilo se to včas díky objevení se typického červeného fleku uprostřed bílého. Po léčbě antibiotiky se cítím v pohodě, nic se mi nevrací, léčba byla nasazena včas. Co by mě však zajímalo jsou ty typické fleky. Někomu se objeví, někomu ne. S čím je to spojené? Na čem to závisí? Je nějak prokázané, že když se objeví flek jednou, objeví se pak pokaždé při dalším nakažení dalším klíštětem?
Dobrý den, lymeskou boreliózu vyvolává Borrelia burgdorferi. Podle molekulárně biologických vlastností se odlišují její podtypy a ty se pak liší svou antigenní výbavou a afinitou k různým tkáním. Proto může být průběh a forma onemocnění u každého jiná.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokokové nákazy: Očkování a COVID-19

Dobrý den, zajímalo by mne, jak je to s očkováním třetí dávky vakcínou Prevenar 13 v nynější situaci s koronavirem. Dceři je 15 měsíců. Má otázka zní, jestli lze tuto dávku dát později, až pandemie odezní?
Pokud je dcera zdravá, Vaše rodina také, doporučuji očkování realizovat. Vakcína Vaši dceru neoslabí, případné koronavirové onemocnění ale ano, pak by se mohlo teoreticky komplikovat právě pneumokokovým onemocněním. 

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování a styk

Když jsou muži očkováni proti HPV viru a jsou již sexuálně aktivní, nesmí potom po nějakou dobu (14 dní – 3 týdny) mít pohlavní styk, nebo je to mýtus?
Pokud se jedinec očkuje proti HPV, nejsou po očkování nařizována žádná omezení v tomto smyslu.

MUDr. Hana Ševčíková