Filtry

Plané neštovice: Novorozenec

Mám doma pětidenní miminko a můj manžel chytnul asi po druhé plané neštovice. Mám se obávat? Jak bych měla postupovat a co mám tedy dělat?
Plané neštovice se přenáší vzduchem a jsou vysoce nakažlivé. V případě, že byste chtěli zabránit onemocnění miminka, je potřeba, aby manžel byl isolován minimálně 2 týdny.
Nelze předpovídat průběh onemocnění, vše záleží na imunitním stavu daného jedince. Ale většinou u kojenců probíhají neštovice bez komplikací vzhledem k tomu, že mohou přetrvávat protilátky přenesené transplacentárně od matky (v případě, že jste sama neštovice v minulosti prodělala).

MUDr. Ilona Kochová

Lymská borelioza: Průběh onemocnění

Před dvěmi lety jsem měla lymeskou boreliózu, zjistilo se to včas díky objevení se typického červeného fleku uprostřed bílého. Po léčbě antibiotiky se cítím v pohodě, nic se mi nevrací, léčba byla nasazena včas. Co by mě však zajímalo jsou ty typické fleky. Někomu se objeví, někomu ne. S čím je to spojené? Na čem to závisí? Je nějak prokázané, že když se objeví flek jednou, objeví se pak pokaždé při dalším nakažení dalším klíštětem?
Dobrý den, lymeskou boreliózu vyvolává Borrelia burgdorferi. Podle molekulárně biologických vlastností se odlišují její podtypy a ty se pak liší svou antigenní výbavou a afinitou k různým tkáním. Proto může být průběh a forma onemocnění u každého jiná.

MUDr. Hana Ševčíková

Klíšťová encefalitida: Očkování a COVID-19

Vzhledem k aktuální situaci okolo COVID-19 a rizicích nákazy (syn nemá plíce v ideálním stavu) bych se chtěla zeptat, jak moc velký problém je třetí dávku proti klíšťové encefalitidě odsunout o 1 měsíc? Nemuselo by se doufám začínám od znova? Chránit syna klíšťovkou chci, ale den bych se obávala potenciálně dvojí zátěže organismu – vakcínou a koronavirem.
Určitě není problém odložit očkování o měsíc nebo několik měsíců, ale současná situace ve výskytu koronaviru není důvodem pro odklad očkování. Nedoporučuje to ani Česká vakcinologická společnost. Je potřeba myslet i na další vážná infekční rizika. Navíc situace ve výskytu koronaviru nemusí být za měsíc o nic lepší, než je v tuto chvíli.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokokové nákazy: Očkování a COVID-19

Dobrý den, zajímalo by mne, jak je to s očkováním třetí dávky vakcínou Prevenar 13 v nynější situaci s koronavirem. Dceři je 15 měsíců. Má otázka zní, jestli lze tuto dávku dát později, až pandemie odezní?
Pokud je dcera zdravá, Vaše rodina také, doporučuji očkování realizovat. Vakcína Vaši dceru neoslabí, případné koronavirové onemocnění ale ano, pak by se mohlo teoreticky komplikovat právě pneumokokovým onemocněním. 

MUDr. Hana Ševčíková

HPV: Očkování a styk

Když jsou muži očkováni proti HPV viru a jsou již sexuálně aktivní, nesmí potom po nějakou dobu (14 dní – 3 týdny) mít pohlavní styk, nebo je to mýtus?
Pokud se jedinec očkuje proti HPV, nejsou po očkování nařizována žádná omezení v tomto smyslu.

MUDr. Hana Ševčíková

Pobřeží slonoviny: Malárie a těhotenství

V březnu 2020 cestuji pracovně do Pobřeží slonoviny a v květnu 2020 do Nigérie. Jelikož se jedná o malárické oblasti, chystám se brát antimalarika. V současné době plánuji otěhotnět a tudíž budu muset početí/otěhotnění odložit. Jak dlouho po dobrání antimalarik doporučujete počkat? Jaká jsou rizika, pokud otěhotním dříve?
Dobrý den, doporučuji s početím vyčkat cca 1 měsíc od dobrání antimalarik, které se berou obvykle (Malarone) ještě týden po opuštění rizikové oblasti.
Do této oblasti je vhodná i celá řada preventivních opatření v podobě očkování, doporučuji osobní konzultaci. Malárie může mít negativní vliv na průběh gravidity.

MUDr. Hana Ševčíková

Pásový opar: Prevence

Má žena má pásový opar asi 10 dní (velké bolesti), dnes ji přijmuli v nemocnici. Mám se preventivně nechat očkovat?
Vůči Vám není manželka infekční. Je to vlastně virus planých neštovic, který v organismu po nákaze přetrvává a v okamžiku oslabení organismu se “probudí” a projeví se jako pásový opar. Očkování je určitě dobré – má hlavně zabránit vzniku bolestí po herpesu a objevení se samotného herpesu – prevence. Manželce již očkování nepomůže. Pokud by jste se však pro očkování proti pásovému oparu rozhodl – tak musíte jednat rychle – vakcína Zostavax bude dostupná v České republice pouze do konce prosince a poté již ne.

MUDr. Ivo Hiemer

Filipíny: Dětská obrna

Byl jsem se u vás na očkování skrz Filipíny. Chtěl bych se ale ještě zeptat na něco. Zjistil jsem od jedné známé, co letí na Filipíny ve stejný čas, že se očkuje ještě proti dětské obrně, neboť tam vyhlásili od září pro cestovatele do Filipín očkovat se, ale myslím, že to není podmínkou. Jen mě bylo řečeno, že mě nemusí pak pustit z republiky.  Je toto očkování tedy povinné nebo není? Jak se tato nemoc přenáší, pokud nebudu očkován a na co si dát pozor?
Filipínská vláda skutečně informovala o výskytu dětské obrny, nejedná se o epidemii, ale o sporadický záchyt onemocnění vakcinálním typem viru. Přenos probíhá například kontaminovanou vodou. Pravděpodobnost nákazy je minimální, očkování není nezbytné. Zda jste stále chráněni z doby, kdy jste se očkovali jako děti proti dětské obrně ale není jisté.

MUDr. Hana Ševčíková

Čína: Doporučená očkování

Pravidelně pracovně létám do Číny. Vzhledem k dlouhým letům zvažuji očkování proti meningokokovi. Můžete mi prosím doporučit, které by pro mě bylo vhodné a jak dlouho před dalším odletem je třeba vakcínu aplikovat? 
Prevence kapénkových nákaz při častém využívání letecké dopravy je velmi vhodná. Týká se chřipky, pneumokokových nákaz, černého kašle a nákaz meningokokových.
Vzhledem k tomu, že v letadle se můžeme setkat se všemi typy meningokoků, je vhodné využít jak vakcínu proti meningokokům ACWY najednou (Menveo nebo Nimenrix), tak proti B typu, tedy vakcínu Trumenba nebo Bexsero. Je vhodné zahájit očkování 6 týdnů před cestou.

MUDr. Hana Ševčíková

Pneumokokové nákazy: Přenos

Kolega v práci onemocněl pneumokokem. Máme se bát nákazy?
Pneumokokové infekce jsou jedny z nejčastějších onemocnění v lidské populaci a mají velmi různorodý průběh od lehkých respiračních onemocnění, přes záněty dutin a středouší až po těžké zápaly plic a mozkových plen. Nemoc se šíří vzduchem od infikovaných osob, které nemusí mít žádné projevy onemocnění. Nejčastěji onemocní malé děti, lidé, kteří se léčí pro chronické onemocnění a starší lidé.

MUDr. Ilona Kochová

Kolumbie: Žlutá zimnice

Chystáme se na cestu do Amazonie, konkrétně do Kolumbie do města Leticia, které leží na břehu Amazonky, na hranici s Brazílií a Peru. Do této oblasti je vyžadováno potvrzení očkování. Problém je v tom, že můj otec, kterému je 62 let, dlouhodobě užívá lék Methotrexat Ebewe 2,5 mg. V příbalovém letáku je uvedeno, že nemůže být očkován proti žluté zimnici. Poradíte mi prosím, jak postupovat?
Očkování proti žluté zimnici Vašemu otci nedoporučuji. Je možné do mezinárodního průkazu napsat kontraindikaci očkování. Doporučuji používat účinné repelenty, ty si můžete zakoupit v našich očkovacích centrech, chránit se oblečením, hlavně večer dlouhé rukávy a kalhoty, spát pod moskytiérou. Čím méně budete poštípáni, tím je menší riziko žluté zimnice. Do Amazonie se také doporučují tablety na prevenci malárie. Myslím si, že byste se měl alespoň Vy zastavit v našich očkovacích centrech.

MUDr. Ilona Kochová

Tuberkulóza: Očkování v pozdějším věku

Můj manžel pracuje se skupinou lidí, kteří mohou mít tuberkulózu. Zrovna nedávno museli všichni u něj v práci podstoupit test na protilátky, protože jeden z nich tuberkulózou skutečně onemocněl a skončil v nemocnici. 
Mám dvě děti a zjišťovala jsem tehdy, zda mají očkování na TBC. Byly narozeny 2011 a 2013 a očkování nemají. Pediatr mě poslal na plicní, tam mi řekli, že mi děti ve věku 5 a 7 let nenaočkují. Že nesmí. Mohu se někde domoct očkování proti TBC pro své děti? Teď už mají věk 6 a 8 let. Mám za to, že díky manželově práci nám nákaza hrozí a bojím se o děti.
Očkování proti TBC je u nás možné pouze v tzv. kalmetizačních centrech, které bývají vetšinou ve větších nemocnicích při plicních odděleních. Ani pediatr, ani naše pracoviště toto očkování nemohou provádět. Doporučuji Vám obrátit se na kalmetizační centrum a konzultovat situaci a riziko přenosu. Pak je možné provést u dětí tuberkulinový test a po jeho vyhodnocení a zhodnocení rizika eventuálně zahájit očkování. 

MUDr. Hana Ševčíková