Filtry

Kolumbie: Žlutá zimnice

Chystáme se na cestu do Amazonie, konkrétně do Kolumbie do města Leticia, které leží na břehu Amazonky, na hranici s Brazílií a Peru. Do této oblasti je vyžadováno potvrzení očkování. Problém je v tom, že můj otec, kterému je 62 let, dlouhodobě užívá lék Methotrexat Ebewe 2,5 mg. V příbalovém letáku je uvedeno, že nemůže být očkován proti žluté zimnici. Poradíte mi prosím, jak postupovat?
Očkování proti žluté zimnici Vašemu otci nedoporučuji. Je možné do mezinárodního průkazu napsat kontraindikaci očkování. Doporučuji používat účinné repelenty, ty si můžete zakoupit v našich očkovacích centrech, chránit se oblečením, hlavně večer dlouhé rukávy a kalhoty, spát pod moskytiérou. Čím méně budete poštípáni, tím je menší riziko žluté zimnice. Do Amazonie se také doporučují tablety na prevenci malárie. Myslím si, že byste se měl alespoň Vy zastavit v našich očkovacích centrech.

MUDr. Ilona Kochová

Tetanus: Očkování proti meningokokům

Chtěla bych dát syna 11 let očkovat proti meningokokům typu A,C,W,Y. Původně jsem chtěla vakcínu Nimenrix, ale na vašich stránkách je psáno, že se může podávat až za 3 měsíce po očkování tetanu (byl očkován proti němu začátkem července), ale u druhé vakcíny Menveo tato poznámka není. Chtěla bych tedy vědět, jestli ho mohu dát v příštím týdnu u vás očkovat touto vakcínou Menveo a jestli u ní opravdu měsíční odstup od očkování proti tetanu nevadí?
Vakcína Nimenrix obsahuje tetanický toxoid jako antigenní nosič, proto je doporučeno vyčkat po podání vakcíny s obsahem tetanického toxoidu 3 měsíce. Vakcína Menveo tento tetanický toxoid neobsahuje, stačí tedy dodržet 14 denní odstup od vakcíny proti tetanu.

MUDr. Hana Ševčíková

Tuberkulóza: Očkování v pozdějším věku

Můj manžel pracuje se skupinou lidí, kteří mohou mít tuberkulózu. Zrovna nedávno museli všichni u něj v práci podstoupit test na protilátky, protože jeden z nich tuberkulózou skutečně onemocněl a skončil v nemocnici. 
Mám dvě děti a zjišťovala jsem tehdy, zda mají očkování na TBC. Byly narozeny 2011 a 2013 a očkování nemají. Pediatr mě poslal na plicní, tam mi řekli, že mi děti ve věku 5 a 7 let nenaočkují. Že nesmí. Mohu se někde domoct očkování proti TBC pro své děti? Teď už mají věk 6 a 8 let. Mám za to, že díky manželově práci nám nákaza hrozí a bojím se o děti.
Očkování proti TBC je u nás možné pouze v tzv. kalmetizačních centrech, které bývají vetšinou ve větších nemocnicích při plicních odděleních. Ani pediatr, ani naše pracoviště toto očkování nemohou provádět. Doporučuji Vám obrátit se na kalmetizační centrum a konzultovat situaci a riziko přenosu. Pak je možné provést u dětí tuberkulinový test a po jeho vyhodnocení a zhodnocení rizika eventuálně zahájit očkování. 

MUDr. Hana Ševčíková

Indie: Očkování u alergika

Chtěla bych se zeptat (na webu jsem to nikde nenašla), zda jsou nějaká omezení pro očkování žloutenky A+B a břišního tyfu u lidí s různými potravinovými alergiemi a cukrovkou?
Mám sestru, se kterou se chystáme do Indie a ta má kromě různých potravinových alergií i celiakii a alergii na sóju, laktózu a k tomu má cukrovku a píchá si pravidelně inzulín. Pak bych ještě potřebovala vědět, zda je možné očkovat i 70leté?
Vakcínu proti žloutence typu A a B a proti tyfu je možné podat i lidem trpícím diabetem i lidem s alergiemi (lepek, sója, laktóza). Při konzultaci v našich centrech Očkování a cestovní medicíny se Vám bude vše ještě podrobně probráno a o vhodnosti očkování aktuálně rozhodnuto. 

MUDr. Ivo Hiemer

Plané neštovice: Riziko nákazy v těhotenství

Ráda bych se zeptala, pokud jsem měla plané neštovice jako malá a přijdu s nimi do styku v těhotenství, zda to může nějak ohrozit miminko, či je mohu dostat znovu?
Pokud jste v dětství prokazatelně prodělala plané neštovice, nemůžete se již znovu nakazit. Pokud byste měla pochybnosti, zda se v dětství skutečně jednalo o plané neštovice, je možné to potvrdit nebo vyvrátit vyšetřením protilátek z krve.

MUDr. Hana Ševčíková

Vzteklina: Očkování po střetu se zvířetem

Mám na Vás dotaz týkající se vakcíny Verorab. 2017 jsem prošla profylaxí vztekliny a následně pokračovala v očkování – březen 2018 přeočkování po roce a po 5 letech další.
V případě střetu s nemocným zvířetem je vakcína dostačující?
Při pokousání zvířetem v rizikových oblastech doporučuji do 7 – 10 dnů od pokousání aplikaci 2  dávek v odstupu 3 dnů.

MUDr. Ilona Kochová

Japonsko: Japonská encefalitida

Na přelomu září/října bychom chtěli vycestovat na 17 dní do Japonska. Plánujeme trasu do Tokya, Fuji, Osaky, Kyoto a Okinawy. Jak myslíte, že je reálna hrozba japonské encefalitidy? Na internetu jsem našla různé informace.
Nejvyšší riziko japonské B encefalitidy je v Japonsku od června do září, v době kdy více prší. Přenos nemoci je komárem, vyšší riziko je na venkově. Očkování většinou doporučujeme pro cesty delší než 1 měsíc  a s pobytem na venkově.

MUDr. Ilona Kochová

Tuberkulóza: Riziko nákazy v pracovním prostředí

Pracuji ve firmě, kde byla jednomu zaměstnanci diagnostikována tuberkulóza. Ihned byl odvezen na infekční oddělení. Ve firmě pracuje na 100 lidí. Z toho více jak polovina z Ukrajiny. Je možnost nákazy, od již zmiňovaného?
U tuberkulózy, bakterie nejčastěji vstupuje do těla dýchacími cestami a nemocný člověk ji  vykašlává a může nakazit osoby, které jsou s ním v dlouhodobějším úzkém kontaktu. Nevím, jestli jste pobývala s nemocným v jedné místnosti. V případě, že ano, obraťte se na svého praktického lékaře.

MUDr. Ilona Kochová 

Klíšťová encefalitida: Očkování v těhotenství

Jaká jsou rizika vakcíny FSME-IMMUN v těhotenství? Byla jsem očkovaná, aniž bych tušila o graviditě.
Vakcína FSME-Immun je neživá vakcína, pokud se nechtěně naočkuje v graviditě, riziko postižení dítěte je mizivé, až nulové. Nemusíte mít obavy. Řekněte o tomto svému očkujícímu lékaři, ten by měl odeslat hlášení o tomto očkování na SÚKL. 

MUDr. Ivo Hiemer

Spalničky, zarděnky, příušnice: Očkování

Ráda bych se zeptala, za jak dlouho se po očkování vakcínou Priorix mohou objevit nežádoucí účinky? Hned po očkování? A jak dlouho zpravidla trvají?
Na Vaši otázku se nedá zcela jednoznačně odpovědět. Každý člověk je jiný, nikdo není "průměrný", každý reagujeme na očkování jinak, i po obyčejném Brufenu může být někomu neskutečně špatně a 99% dalších lidí ho snáší dobře. Po vakcíně Priorix (živá vakcína proti zarděnkám, příušnicím a spalničkám) se zpravidla můžou objevit nežádoucí příznaky do týdne po naočkování - únava, teplota, zimnice, bolesti kloubů a svalů, zpravidla netrvají déle než 2–3 dny, stačí užít jednorázově Paralen či Ibalgin.  Jestli se objeví hned po očkování nebo až po několika dnech – to je opět individuální reakce, zpravidla se objevuje do 3 dnů, u menšího procenta lidí ale později (mezi 5–7 dnem).

MUDr. Ivo Hiemer

Tunisko: Doporučená prevence před cestou

V půlce července letíme na 14 dní se třemi dcerami (4, 5 a 7 let) do Tunisu do velkého hotelového komplexu s all inclusive. Chtěla bych Vás požádat o radu ohledně profylaxe, abychom minimalizovali možnost střevních obtíží, hlavně průjmu. Jsou vhodná například nějaká probiotika? A prosím o radu i ohledně léků, které si vzít s sebou, pokud by se tyto obtíže vyskytly. Očkovány jsou všechny povinným očkováním, dále proti pneumokokům a starší dvě proti TBC (tuberkulóze). Nejmladší ve dvou letech prodělala rotavirovou infekci (bez komplikací).
I když jedete do hotelové komplexu, tak je to stále Afrika. Všem doporučuji minimálně očkování proti hepatitidě (žloutence) typu A – dětem i dospělým. Probiotika na snížení rizika průjmů je určitě vhodné užívat (biopron forte, enterol, VSL 3). K léčbě průjmu v těchto destinacích jsou vhodné léky, které jsou na předpis (Ercefuryl, Hidrasec). Léky Vám rádi předepíšeme v kterémkoli našem centru, současně můžeme naočkovat i proti hepatitidě typu A, kterou užijete i v rámci České republiky. Je třeba se pouze objednat na kontaktech uvedených níže. 

MUDr. Hana Tkadlecová

Chřipka: Očkování v těhotenství

Byla jsem u Vás očkována a mám od Vás různá mezinárodní očkování. Nyní jsem 1 rok na pracovním vízu, se svým snoubencem v Austrálii v Northern Territory (Severní Teritorium) – jedná se o tropickou oblast.
Aktuálně jsem cca v 8. týdnu těhotenství a doporučili mi, abych se nechala očkovat proti chřipce. Nevím, zda je to vůbec vhodné a ráda bych slyšela i názor odborníka z Čech.
Očkování proti chřipce v graviditě je jedním z očkování doporučovaných gravidním ženám i v ČR, obvykle, pokud je to možné, po 1. trimestru.  

MUDr. Hana Ševčíková