Filtry

Žloutenka A+B: Cukrovka

Je mi 40 let a mám cukrovku. Jaký druh očkovaní proti žloutence (A nebo B) mi doporučíte? Jaká je perioda přeočkování?

Osoby s cukrovkou je možné očkovat proti žloutence typu A+B, žloutenka typu A se přenáší přes nakaženou vodu, jídlo nebo špinavé ruce, žloutenka typu B krevní cestou nebo pohlavně.
Vakcína proti žloutenkám typu A+B je ve třech dávkách, druhá je 1 měsíc od druhé dávky, třetí je po 5 měsících od druhé dávky. Dostatečná ochrana je již po druhé dávce, třetí dávka se podává pro celoživotní účinnost.

MUDr. Ilona Kochová

Plané neštovice: Těhotenství

Byla jsem na očkování proti planým neštovicím. Mám za sebou druhou dávku. Po jaké době je možné zkusit otěhotnět?

Po dokončeném očkování proti neštovicím (2. dávka vakcíny Varilrix) doporučujeme odložit graviditu o 3 měsíce. Pokud by ale náhodou k otěhotnění došlo předtím, pravděpodobnost komplikací je velmi nízká a rozhodně by to nebylo důvodem k přerušení těhotenství.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Klíšťová encefalitida: Alergie

Můžu se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě, když jsem alergik – vejce, med, penicilin, pyl?

Pokud můžete konzumovat vajíčka v jídle, tak je očkování proti klíšťové encefalitidě možné po předchozím užití tablety proti alergii tzv. antihistaminika (např. Zyrtec). V opačném případě pro Vás toto očkování není vhodné. Je-li však riziko nákazy vysoké, např. při dlouhodobém pobytu v oblasti s výskytem nemoci, přicházelo by v úvahu preventivní očkování v nemocničním zařízení. Ostatní uvedené alergie – med, penicilin, pyl – nejsou překážkou vakcinace.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Žlutá zimnice: Těhotenství

Z pracovních důvodů se mám nechat očkovat proti žluté zimnici. Nepůsobí očkování negativně při pokusu o těhotenství?

Oficiální stanovisko výrobce k aplikaci vakcíny v těhotenství zní doslovně takto: "S přípravkem Stamaril nebyly provedeny reprodukční studie na zvířatech a potenciální riziko pro člověka není známé. Údaje o podání omezenému počtu těhotných žen nenaznačují žádné nežádoucí účinky přípravku Stamaril na průběh těhotenství nebo na zdraví plodu/novorozence. Nicméně, přípravek Stamaril se těhotným ženám podává jen v nutných případech a pouze po pečlivém zvážení potenciálních rizik a přínosů." I když není známo, že by očkování vakcínou Stamaril proti žluté zimnici v těhotenství způsobilo poškození plodu, nelze to úplně vyloučit. Proto doporučujeme zabránit otěhotnění 1 měsíc po obdržení vakcíny.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Očkování: Nachlazení

Jsem nachlazená (již 6. den, nachlazení pomalu odeznívá). Mohu se nechat očkovat 2. dávkou žloutenky typu A, B a břišním tyfem?

V době očkování nesmíte být akutně nemocná (rýma nebo mírné nachlazení nejsou překážkou očkování). O konkrétní možnosti očkování rozhodne lékař na základě osobní návštěvy v očkovacím centru. Doporučuji Vám objednat se na konzultaci na zákaznické lince, kde s Vámi lékař probere možnosti očkování s ohledem na Váš zdravotní stav.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.