Filtry

Mexiko: Očkování před cestou

Na začátku března (tj. za měsíc a půl) mám jet do Mexika, oblasti kolem hlavního města. Chtěl jsem se nechat očkovat, hlavně proti žloutence, ale je to moc krátká doba k odletu na celé očkování. O očkování žloutenkou (A + B) zájem mám i do budoucna, chci se Vás zeptat, jestli to má cenu začínat očkovací cyklus před cestou, nebo to nechat a dbát více na prevenci? V Mexiku budu tam zhruba 2 a půl týdne. Zájem jsem měl i o očkování proti břišnímu tyfu, tak se chci dále zeptat, jestli bych se měl nechat očkovat alespoň proti němu?
Vakcíny proti virové hepatitidě A+B a břišnímu tyfu skutečně představují pro danou oblast důležitý preventivní základ. Protekci poskytují již první 2 dávky vakcíny proti žloutence A+B, které se aplikují v odstupu 4 týdnů. Nebudete-li tedy první návštěvu očkovacího centra příliš odkládat, obě vakcíny do odjezdu stihnete. Vakcína proti břišnímu tyfu by se měla ideálně aplikovat s první dávkou vakcíny proti hepatitidám.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Klíšťová encefalitida: Promeškané přeočkování

Měl bych dotaz ohledně očkování proti klíšťové encefalitidě. Před 4 lety a 2 měsíci jsem byl očkován látkou FSME-IMMUN pro dospělé (3.dávka 7.11. 2007). Měl jsem za to, že další přeočkování je za 5 let a ne za 3 roky, nicméně stalo se a uběhly 4 roky a 2 měsíce. Bude mě stačit nyní přeočkovat další dávkou, nebo je nutné absolvovat celé očkování znovu? Je mně 38 let, jsem zdravý, sportovec bez jakýchkoliv zdravotních problémů.
Dobrý den, první přeočkování je dle platného schématu skutečně po 3 letech a následně až do 60 let věku jednou dávkou co 5 let. Je velmi pravděpodobné, že protilátky pořád máte, ale absolutní jistotu Vám dá až test z krve (séra). V případě přetrvávajících protilátek by na předchozí očkování šlo navázat posilující booster dávkou. Je to na osobní konzultaci a další postup se musí zvolit i dle míry rizika a pravděpodobnosti expozice infekci, tj. jestli se pohybujete ve vysoce rizikových oblastech apod.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Pneumokokové nákazy: Odklad očkování hexavakcínou

Moje dcera je očkována vakcínou Prevenar 13 a k tomu hexavakcínou. Po očkování druhou dávkou se jí vyrazil silný ekzém. Jak dlouho lze maximálně odložit další dávku, aby se nesnížila účinnost, a zároveň si dcera oddechla po tom náporu?
Ideálně ne víc než 2 týdny od doporučeného schématu očkování (první tři dávky se očkují od započatého 9., 13. a 17. týdne věku). V daném případě by však bylo možné obě vakcíny oddělit a aplikovat hexavakcínu podle klasického schématu a Prevenar 13 o 2 týdny později.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Thajsko: Cestování s kojencem

Koncem října 2012 bychom chtěli odcestovat na 14 dní do Thajska s 8 měsíční dcerou. Cestujeme jako batůžkáři velmi často a v posledních letech tam vídáme i mnoho malých dětí (kojenců). Nevím ale, co všechno je třeba ohledně očkování, mohli byste mi poradit? Stihla by vůbec ve svém věku všechny potřebné vakcíny?
Předpokládám, že Vaše dcera má 8 měsíců teď (ne v čase cesty, to by byla momentálně ještě před narozením). Pokud bude mít při odjezdu cca 18 měsíců, prioritou bude pravidelné očkování, které má zdarma v ambulanci praktického lékaře pro děti a dorost, včetně pneumokokové vakcíny a trojvakcíny proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. Z dalších vakcín by pro tak malé dítě přicházela v úvahu jen vakcína proti zánětu mozkových blan tzv. meningokokové meningitidě a žloutence typu A. Cesta s tak malým dítětem není bez rizika, z hlediska nemocí přenášených vzdušnou cestou představuje riziko každý přelidněný prostor např. i letadlo. Navíc pokud nebudete v roce a půl plně kojit, je možné i získání střevní nákazy. Před cestou s malým dítětem do exotické destinace je potřeba si položit otázku, jak kvalitní zdravotní péče se mu může dostat v případě zdravotních problémů. Neuvádíte přesně oblasti, ve kterých se budete pohybovat, proto to není možné posoudit. Soukromé nemocnice jsou v turistických oblastech Thajska na velmi dobré úrovni (s výjimkou severu), i tak však platí, že s tak malým dítětem si na tak dalekou cestu troufne jen velmi malá část rodičů. I kvůli tomu, že samotné dítě z takové cesty nebude mít žádný velký zážitek a nezůstane mu ani paměťová stopa, zažije však poměrně značný dyskomfort a narušení běžné rutiny.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Thajsko: Očkování

Moje dcera odletí v únoru na čtyři měsíce na studijní cestu do Thajska. Chtěla bych informaci, jaká očkování jsou opravdu nutná?

Jednoznačně potřebné je očkování proti virové hepatitidě A+B (má-li dcera již očkovaný typ B žloutenky, bude postačovat vakcinace proti typu A), dále proti břišnímu tyfu a meningokokové meningitidě (zánětu mozkových blan). Pokud by dcera měla v plánu cestovat i do odlehlejších oblastí Thajska, bude nutné zvážit i očkování proti vzteklině.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Klíšťová encefalitida: Přeočkování po zákroku

Má sedmiletá dcera byla 1. 12. 2011 na odstranění nosní mandle, zákrok byl proveden v celkové narkóze. V průběhu prosince 2011, nebo ledna 2012 by měla jít na přeočkování proti klíšťové encefalitidě po 3 letech. Ráda bych se zeptala, za jak dlouho se doporučuje očkování proti encefalitidě po celkové narkóze? Názory se liší, dětský lékař mi řekl, že stačí 4 týdny, v nemocnici zase mluvili o 3 měsících. Tak v tom nemám jasno.
Dobrý den, v takové situaci stačí po uvedeném zákroku odstup v trvání 1 měsíce.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.

Zanzibar: Očkování

Dcera s přítelem letí v únoru 2012 do Zanzibaru. Jak je to s očkováním?
Pro přesné posouzení situace bychom potřebovali podrobnější informace. Vycházíme-li z toho, že se jedná o zdravé osoby a klasickou dovolenou v trvání cca 10–14 dnů s pobytem v hotelu a bez cesty na pevninu (např. na safari), doporučujeme jako základ vakcinaci proti virové hepatitidě (žloutence) A+B, břišnímu tyfu a k tomu případně i proti meningokokové meningitidě (zánět mozkových blan). K aplikaci těchto vakcín postačují 2 návštěvy Očkovacího centra v odstupu jednoho měsíce. Druhá návštěva by měla být alespoň 2 týdny před odjezdem, takže celkově je potřebné zahájit očkování přibližně 6 týdnů před cestou.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Žloutenka: Zrychlené schéma

Chtěla bych se zeptat ohledně vakcíny Twinrix Adult a možnosti zrychleného očkovacího schématu, kdy se očkuje v rozestupu: první dávka ve zvolený den, druhá dávka za 7 dní, třetí dávka se aplikuje za 21 dní po první dávce a čtvrtá dávka se aplikuje za 12 měsíců po první dávce. Do odjezdu do Vietnamu bych stihla pouze první tři dávky – bylo by i v tomto případě očkování účinné?

Cílem zrychleného schématu očkování vakcínou Twinrix Adult je poskytnout očkované osobě plnou ochranu již za několik týdnů po první dávce, úkolem té poslední je už jen prodloužit ochranu na celý zbytek života. Po 3 dávkách zrychleného schématu budete mít plnohodnotnou imunitu minimálně na 1 rok.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Klíšťová encefalitida: Přeočkování

Prosím o informaci, v jakém intervalu má být provedena 2. revakcinace proti klíšťové encefalitidě – po 3 nebo 5 letech? (Slyšela jsem různé názory od různých lékařů).

U obou u nás dostupných vakcín následuje po základním očkování první revakcinace po 3 letech a následně vždy 1 dávka co 5 let. Tyto intervaly platí pro pro osoby do 60 let věku u vakcíny FSME-IMMUN a do 49 let u vakcíny Encepur. Nad touto věkovou hranicí se přeočkovává vždy jednou za 3 roky.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Srí Lanka: Očkování

2. února 2012 odjíždím na Srí Lanku. Dá se do té doby zvládnout očkování proti břišnímu tyfu a žloutence A i B? Jaké jsou možnosti?
Dobrý den, ano, zvládnout se to dá. S očkováním je však potřeba začít co nejdříve. Jinak by bylo nutné použít zrychlené očkovací schéma vakcíny Twinrix Adult ve schématu 0, 7 a 21 dnů. U břišního tyfu je jedna dávka na 3 roky.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

Žloutenka A+B: Cukrovka

Je mi 40 let a mám cukrovku. Jaký druh očkovaní proti žloutence (A nebo B) mi doporučíte? Jaká je perioda přeočkování?

Osoby s cukrovkou je možné očkovat proti žloutence typu A+B, žloutenka typu A se přenáší přes nakaženou vodu, jídlo nebo špinavé ruce, žloutenka typu B krevní cestou nebo pohlavně.
Vakcína proti žloutenkám typu A+B je ve třech dávkách, druhá je 1 měsíc od druhé dávky, třetí je po 5 měsících od druhé dávky. Dostatečná ochrana je již po druhé dávce, třetí dávka se podává pro celoživotní účinnost.

MUDr. Ilona Kochová

Plané neštovice: Těhotenství

Byla jsem na očkování proti planým neštovicím. Mám za sebou druhou dávku. Po jaké době je možné zkusit otěhotnět?

Po dokončeném očkování proti neštovicím (2. dávka vakcíny Varilrix) doporučujeme odložit graviditu o 3 měsíce. Pokud by ale náhodou k otěhotnění došlo předtím, pravděpodobnost komplikací je velmi nízká a rozhodně by to nebylo důvodem k přerušení těhotenství.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.