Rizika cestování v době sociálních sítí (1. díl)

Sociální sítě, které dle webu Statista.com k červenci letošního roku využívá 5,4 miliardy lidí (přibližně 64 % světové populace), nám umožňují mimo jiné i objevovat zajímavá místa a tipy, co navštívit na cestách. Kromě pozitivní inspirace mohou ale přinášet i (nevědomou) nápodobu rizikového chování, které může vést až k ohrožení zdraví nebo života. Toho si v některých exponovaných zemích všímají i místní autority a vydávají různá varování.

V 1. díle tohoto miniseriálu se seznámíme s několika riziky, která mohou být podceňována.

Zaměříme se na vodu a potraviny:

V pošmourných podzimních měsících se na sociálních sítích setkáváme s fotografiemi pořízenými z oblíbených tropických destinacích, které často obsahují nápoje s kousky ledu pro osvěžení. Důležité je ale nezapomínat, že právě led vyrobený ze závadné vody může být zdrojem onemocnění, jako je žloutenka typu A, břišní tyfus, cholera.

Je proto vhodné se ledu v nápojích, ledové tříšti, ale i „domácím limonádám“, u nichž nemáme jistotu o původu vody, vyhýbat a preferovat vodu balenou, případně převařenou nebo přefiltrovanou. Pozor je nutno dávat i na vodu určenou pro náboženské účely, jak ukázal případ z letošního roku.

Po požití „svěcené vody“ ze studny Bermel Giorgis v Etiopii (příslušníci místní církve si v ní omývají tvář i ji konzumují ve víře v její léčivou moc) se v první polovině roku 2025 nakazilo cholerou 7 osob z Evropy (4 z Velké Británie, 3 z Německa), přičemž u 4 osob se jednalo o nákazu vodou z Etiopie dovezenou, která obsahovala multirezistentní kmen Vibrio cholerae navíc ve vysoké koncentraci.

V etiopské oblasti Amhara, ze které voda pocházela, probíhá epidemie cholery již od roku 2022 a do letošního roku bylo zaznamenáno více než 58 000 případů a více než 700 úmrtí.

Vodní zdroj. Autor fotografie jaffa z Pixabay.


A nezapomínejme ani na to, že alkohol dosahuje dezinfekčních účinků až v koncentracích 60–90 %, takže i alkoholický nápoj s ledem může znamenat stejná zdravotní rizika, ke kterým navíc musíme přičíst i riziko otravy metanolem. (Z tohoto hlediska jsou dle Lékařů bez hranic nejrizikovějšími zeměmi Indonésie, Indie, Rusko, Bangladéš, Pákistán, Vietnam, Kambodža, Írán, Turecko a Keňa.)

U vody ještě chvíli zůstaneme. Vodní plochy využívané k rekreaci mohou být zdrojem jak mikrobiálních nákaz, tak i chemické kontaminace. V rozvojových zemích ve sladkovodních jezerech mohou být přítomni i parazité např. Schistosoma neboli krevnička způsobující onemocnění schistosomóza. Je proto vhodné se vyhýbat kontaktu s vodou z neznámých zdrojů (koupání, brodění atd.). Stejně tak může být nebezpečný pohyb i jen v blízkosti vodních toků a vodních ploch. Vždy je potřeba dodržovat výstražné tabule a upozornění.

Např. u pláže Reynisfjara na Islandu jsou varování ohledně nebezpečných zón a upozornění ohledně nutnosti neustále sledovat moře. I přesto se turisté fotí v nebezpečné blízkosti oceánu a zády k němu. I oficiální stránky Islandu doslova uvádějí, že žádná selfie nestojí za život. I přes to na tomto místě zemřelo 5 lidí (poslední v roce 2022) a další utrpěli různě závažné úrazy kvůli nerespektování varovných tabulí.

Nový systém upozornění na pláži Reynisfjara, Island. Zdroj fotky: System Stock photos by Vecteezy


Tzv. RAW strava (tedy konzumace výhradně potravin v syrovém stavu) se v poslední době stává významným tématem na mnou sledovaných sociálních sítích, ať už ve vztahu k výživě doma, tak i na zahraničních cestách. Konzumace syrových potravin ale může být cestou přenosu žloutenky typu A, ale i žloutenky typu E (syrové vepřové maso), břišního tyfu, nebo např. salmonelózy, kampylobakteriózy. Pití nepasterizovaného mléka, nebo konzumace z něho vyrobených mléčných výrobků může způsobit nákazu klíšťovou encefalitidou, nebo brucelózou. Vždy je tedy vhodné před konzumací potravin pamatovat na pravidlo 5 O:

  1. Obchod – sami si potraviny nakupte, ideálně v kamenném obchodě.
  2. Otevřít – kupujete balenou vodu? Nenechte druhou osobu, aby vám lahev otevřel. Sami tak zjistíte, jestli byl uzávěr skutečně nový a lahev nebyla již otevřena/doplněna potenciálně závadným nápojem.
  3. Omýt – čerstvé ovoce, zelenina, vše, co se chystáte konzumovat zasyrova, důkladně omyjte pitnou vodou.
  4. Oloupat – pokud je to možné, dávejte přednost ovoci a zelenině ve slupce, kterou sami oloupete.
  5. Ovařit – potraviny, které prošly tepelnou úpravou, jsou bezpečnější.

Abyste si cestu užili bez zbytečných starostí, doporučujeme se o prevenci a případných rizicích v dané destinaci poradit s našimi odborníky v jedné z našich 22 ordinací.

Zejména pokud plánujete zimní dovolenou v exotických oblastech, rezervujte si termín své konzultace s dostatečným předstihem. Aktuálně zaznamenáváme velký zájem nejen o cestovní očkování a naše kapacity se rychle plní. V některých našich centrech mohou být nejbližší volné termíny obsazené i na měsíc či déle.

Průběh konzultace. Autor fotografie: Avenier.


Autoři:

Vypracovala: Mgr. Klára Majvelder Kutačová
Garant obsahu: MUDr. Hana Tkadlecová

Zdroje: