Žlutá zimnice

Žlutá zimnice je akutní virové horečnaté onemocnění s krvácivými projevy a vysokou smrtností. Toto onemocnění je přenášené komáry a vyskytuje se v tropických a subtropických oblatech Afriky, Střední a Jižní Ameriky. Očkování je jedinou spolehlivou prevencí tohoto onemocnění.


Očkování proti žluté zimnici

Cena za dávku: dle vakcíny
  • Objednání na konkrétní čas bez zdlouhavého čekání v čekárně
  • Konzultace s opravdovými odborníky ve svém oboru
  • Většina vakcín je dostupná přímo v ordinacích

Výskyt

Rovníková Afrika, Jižní Amerika
(seznam destinací)

Ohrožená skupina

Cestovatelé do rizikových oblastí

Postihuje

horečnaté onemocnění, porucha srážení krve, játra, ledviny

Pojišťovna

Příspěvek až 2 000 Kč, dle pojišťovny

Seznam vakcín

Pokud si nejste jistí, vhodnou vakcínu vám rádi doporučí naši lékaři.

Stamaril

1 750 Kč / za dávku

Přenos

Onemocnění je přenášeno poštípáním infikovanými komáry různého druhu.

Zdroj nákazy

Komáři se infikují sáním krve na nemocných lidech, opicích nebo primátech. Jednou nakažený komár zůstává infekční po celý svůj život.

Inkubační doba

Inkubační doba kolísá v rozmezí 3–6 dnů.

Příznaky

Onemocnění může probíhat ve dvou stadiích. První začíná horečkou, únavou, slabostí, bolestmi v zádech. Na tvářích se objevuje zarudnutí, spojivky jsou překrvené, jazyk na okrajích červený (červené stadium). Může se objevit zvracení, bolesti břicha, průjem nebo poruchy srdečního rytmu. U těžších průběhů onemocnění horečka kolem pátého dne klesá, několik hodin až dnů má pacient pocit zlepšení zdravotního stavu. Poté dojde znovu k vzestupu horečky a v důsledku poškození jater se objeví žloutenka (žluté stadium), současně může dojít k postižení ledvin a krvácení do kůže a sliznic (hemoragická horečka). Asi polovina nemocných umírá. Horší průběh bývá u osob nově příchozích do rizikové oblasti.

Ochrana a prevence

Očkování se provádí živou očkovací látkou, protilátky se tvoří 10 dní. Jedna dávka poskytuje celoživotní ochranu. Očkovat lze děti od 9 měsíců věku. U osob starších 60 let byly u malého procenta lidí popsány neurotoxické účinky vakcíny, proto je nutné očkování u starších 60 let zvážit individuálně. Očkování proti žluté zimnici je povinné při cestách do některých zemí, kde se žlutá zimnice vyskytuje. Vyžadováno je i v případě cest do některých zemí, kde výskyt této nemoci není, ale cestovatel stráví určitý čas např. v tranzitu na letišti v zemi výskytu žluté zimnice. O očkování proti žluté zimnici musí být proveden záznam v mezinárodním očkovacím průkazu. Při příletu do některých zemí s výskytem žluté zimnice je povinnost tento doklad předložit.

Příspěvek pojišťovny

Máte zájem o očkování a chcete příspěvek? Připravili jsme pro vás rychlý přehled příspěvků pojišťoven.


Upozornění: Veškeré výše uvedené informace jsou odborně garantované. V našich očkovacích centrech vám lékaři poskytnou odbornou konzultaci. Následné rozhodnutí o očkování patří plně do kompetence lékařů v našich centrech.

Poradna

Kolumbie: Žlutá zimnice

Chystáme se na cestu do Amazonie, konkrétně do Kolumbie do města Leticia, které leží na břehu Amazonky, na hranici s Brazílií a Peru. Do této oblasti je vyžadováno potvrzení očkování. Problém je v tom, že můj otec, kterému je 62 let, dlouhodobě užívá lék Methotrexat Ebewe 2,5 mg. V příbalovém letáku je uvedeno, že nemůže být očkován proti žluté zimnici. Poradíte mi prosím, jak postupovat?
Očkování proti žluté zimnici Vašemu otci nedoporučuji. Je možné do mezinárodního průkazu napsat kontraindikaci očkování. Doporučuji používat účinné repelenty, ty si můžete zakoupit v našich očkovacích centrech, chránit se oblečením, hlavně večer dlouhé rukávy a kalhoty, spát pod moskytiérou. Čím méně budete poštípáni, tím je menší riziko žluté zimnice. Do Amazonie se také doporučují tablety na prevenci malárie. Myslím si, že byste se měl alespoň Vy zastavit v našich očkovacích centrech.

MUDr. Ilona Kochová

Brazílie: Očkování proti žluté zimnici

Chystám se na cestu do Brazílie do města Goiania, stát Goiás. Mám očkování proti žloutence A i B, tetanus přeočkovaný před 3 lety. Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že je do této oblasti nutná vakcína proti žluté zimnici?
Do oblasti státu Goiás v Brazílii se očkování proti žluté zimnici /přenos komárem rodu Aedes/ doporučuje. Toto očkování, včetně certifikace v mezinárodním očkovacím průkaze provádíme v našich očkovacích centrech. Jedna dávka této vakcíny chrání dlouhodobě.  Z doporučených očkování do této země je vhodné mít také jako základ očkovanou žloutenku A+ B /3 dávky/, břišní tyf, platný tetanus do 15 let po poslední vakcinaci. Ve Vašem případě bych tedy doporučila ke žluté zimnici rovněž očkování proti břišnímu tyfu. Jedna dávka poskytuje ochranu na 3 roky. Podrobnější konzultaci očkování a dalších zdravotních rizik provedeme při Vaší návštěvě přímo v očkovacím centru.

MUDr. Květa Bartošová

Zanzibar: Cesta s malým dítětem

Chceme cestovat do Zanzibaru, kde je povinný břišní tyfus a žlutá zimnice. Máme jednoletého syna, kterého nedoporučují na břišní tyfus očkovat pro nízký věk dítěte. Je to tak v pořádku? A kdy nejdříve dítě očkovat?
Pokud přilétáte na Zanzibar přímo z Evropy, nebo máte v zemi s endemickým výskytem žluté zimnice tranzit kratší než 12 hodin, není při vstupu do země povinně vyžadováno očkování proti žl. zimnici. Ostatní očkování nejsou povinná, ale některá jsou důrazně doporučovaná. Kromě Vámi zmiňovaného očkování proti břišnímu tyfu /od dvou let věku/, také očkování proti žloutence typu A /od 1 roku věku. Nedávno proběhla na Zanzibaru epidemie cholery a toto onemocnění se zde vyskytuje endemicky. Cholera i tyfus jsou u takto malého dítěte nemoci ohrožující život. Vzhledem k nedokončenému základnímu dětskému očkování a nemožnosti podání vakcíny jak proti tyfu, tak i proti choleře z důvodu věkové kontraindikace, bych Vám doporučovala zvážit cestu do rizikové oblasti a pokud je to možné, raději cestu odložit alespoň do věku 2 let, kdy se dá proti těmto nemocem chránit. Dítě bude mít vyzrálejší imunitu a doplněná další očkování dle očk. kalendáře.

MUDr. Květa Bartošová

Rezervujte si termín ještě dnes

Očkování proti žluté zimnici

Cena za dávku: dle vakcíny
Mapa ordinací x

Najděte si nejbližší ordinaci

Největší síť očkovacích center v ČR.

  • Odbornost
  • Dostupnost
  • Kvalita