Loading...

Poradna

Máte dotaz k očkování? Zajímají Vás podrobnosti k cestovní medicíně? Zeptejte se nás!

Níže uvedené dotazy a odpovědi jsou výběrem těch nejzajímavějších, které mohou pomoci i ostatním. Všem tazatelům odpovídáme přímo e-mailem.

Pravidla poradny pro uživatele

Položit dotaz
Otázka ze dne 25.06.2020
Dobrý den, v listopadu mám termín porodu a následně v únoru mi uplyne 10 let od očkování boostrixem. Chci se zeptat, jestli se mám nechat přeočkovat standardně až po 10 letech nebo je očkování ve třetím trimestru pro dítě tak výhodné, že se mám nechat přeočkovat o něco dříve? Děkuji.
Dobrý den, určitě doporučuji očkování ve 3. trimestru, dítě bude mít díky tomu protilátky v maximální možné míře pro první měsíce života.
S pozdravem 
MUDr. Hana Ševčíková
Otázka ze dne 25.05.2020
Dobrý den, známá se nechala naočkovat proti spalničkám a asi týden po aplikaci očkovací látky otěhotněla. Nyní je asi 3 týdny gravidní. Je bez problémů, ale má strach, zda to nemůže ovlivnit plod.
Moc děkuji za odpověď.
 
Dobrý den,přítelkyně nemusí mít strach. Za normálních okolností se v graviditě neočkuje, ale je provedena celá řada retrospektivních studií, kdy byly "nechtěně" naočkovány ženy, které následně otěhotněly, nebo byly naočkovány v době, kdy už byly gravidní, ale nevěděly o tom. Během očkovací kampaně proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám bylo v Jižní Americe naočkováno více než 10000 gravidních žen - a neprokázalo se, že by toto očkování vedlo k vývoji vrozených vývojových vad u dětí.  Toto očkování tedy není indikací k umělému přerušení těhotenství  a pravděpodobnost, že by toto očkování mělo mít nějaký negativní vliv na nenarozené dítě je zcela mizivá, až nulová. Opravdu, nemusí mít strach...
S pozdravem
MUDr. Ivo Hiemer 
Otázka ze dne 25.05.2020
Dobrý den, byla jsem přeočkována vakcínou Boostrix v červenci 2018. Teď jsem v 38. týdnu těhotenství a dala jsem si udělat rozbor na protilátky na černý kašel a vyšlo mi, že protilátky nemám. Je možné, že si tělo neudělalo protilátky nebo rozbor krve nemusí být spolehlivý? Pokud bych měla protilátky, tak jsem chtěla odložit hexavakcínu pro miminko o pár měsíců. Děkuji
 
Dobrý den,možné je obojí, jak uvádíte níže. Na druhé straně protilátky proti pertusové složce (složce proti černému kašli), drží z celé vakcíny nejkratší dobu - proto se doporučuje očkovat ve III. trimestru gravidity mezi 28-36. týdnem gravidity, aby při porodu přešlo na novorozené dítě co nejvíce mateřských ochranných protilátek. Po dvou letech od očkování již složka černého kašle u Vás nemusí být moc vysoká a nemusí dítě ochránit. Proto určitě doporučuji - pokud nebude nějaká kontraindikace - hexavakcínu u dítěte zbytečně neodkládat.
S pozdravem 
MUDr. Ivo Hiemer
Otázka ze dne 25.05.2020
Dobrý den, zajímal by mě zdroj chřipkové nákazy. Píšete, že se ji přenáší infikovaní jedinci. Jak se ale může chřipkou nakazit ten první člověk, který ji pak přenáší na ostatní?
 
Dobrý den, zdrojem a rezervoárem chřipkových virů je zejména vodní ptactvo v oblastech jihovýchodní Asie. Proto jsou nebezpečné a velmi rizikové stále popisované trhy s živými zvířaty v Asii, kdy dochází ke kontaktu těchto vodních ptáků (kačeny, husy... s další drůbeží a s prasaty), v těch zjednodušeně řečeno se to všechno "pomíchá" dohromady a vznikne nám nový druh sezónní nebo pandemické chřipky. Je to opravdu velmi zjednodušeně řečeno... Poté dojde k přenosu z těchto zvířat na člověka a máme zde "Pacienta 0", který se stanem novým zdrojem a přenašemem nákazy.
S pozdravem 
MUDr. Ivo Hiemer
Otázka ze dne 14.04.2020

Dobrý den,měla bych na Vás prosbu. Chtěla bych se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidě, ale zajímalo by mě, zda je to v současné době rozumné, jelikož mám sníženou imunitu v podobě nižších bílých krvinek a destiček (tento stav přetrvává už několik let).  Už jsem u vás absolvovala několik očkování, tak je možné, že máte i zprávu o této nižší imunitě. Proto vás chci požádat, zda byste byli tak hodní a otevřeně napsali, zda mám počkat s tímto očkováním nebo se můžu nechat očkovat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,očkování proti klíšťové encefalitidě není nezbytně nutné nyní kvůli koronavirové pandemii přerušovat. Klíšťata jsou již nyní aktivní. Jde o mrtvou vakcínu, s minimální zátěží na imunitní systém. Do našich očkovacích center by měli chodit zdraví klienti bez příznaků jakéhokoliv akutního onemocnění. Nevím na kolikátou dávku očkování máte jít. V případě, že jde o přeočkování je  možné očkování i o několik měsíců odložit. V případě, že s očkováním začínáte, asi bych to neodkládala, klíštata jsou již aktivní. Klíšťová encefalitida může mít závažný průběh.
S pozdravem 
MUDr. Ilona Kochová

« Předchozí  1  2  3  4 
Zeptejte se našich odborníků
Své otázky prosím pokládejte až po prostudování našich webových stránek, které přinášejí srozumitelné informace o jednotlivých nemocech, vakcínách a jejich schématech očkování, ceně a další. Zasílání dotazů na informace, které lze na našem webu lehce dohledat zbytečně zahlcuje naše lékaře, čímž se prodlužuje čas odpovědí.
Upozorňujeme, že tato poradna není určená pro pravidelné očkování dětské populace, které se provádí v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost.
* Označuje povinný údaj