Meningokokové infekce (B)

Meningokokové infekce jsou závažná bakteriální onemocnění způsobující zánět mozkových blan nebo celkové horečnaté onemocnění, otravu organismu a smrt. Nemoc má velmi často dramaticky rychlý průběh – v krátké době, během pouhých několika hodin dojde z plného zdraví k život ohrožujícímu selhání organismu. 

Očkování proti meningokokové infekci (B)

Cena za dávku: dle vakcíny
  • Objednání na konkrétní čas bez zdlouhavého čekání v čekárně
  • Konzultace s opravdovými odborníky ve svém oboru
  • Většina vakcín je dostupná přímo v ordinacích

Výskyt

Svět
(seznam destinací)

Ohrožená skupina

Dětí do 5 let věku, dospívající, sportovci, cestovatelé do endemických oblastí, osoby s imunodeficitem

Postihuje

Nervové ústrojí a další orgány

Pojišťovna

Příspěvek až 3 600 Kč, dle pojišťovny

Seznam vakcín

Pokud si nejste jistí, vhodnou vakcínu vám rádi doporučí naši lékaři.

Bexsero

2 285 Kč / za dávku

Trumenba

2 227 Kč / za dávku

Výskyt

V České republice dominuje meningokok typu B, ale v posledních letech zaznamenáváme i zvýšený výskyt typu C. Četnost výskytu meningokokových nákaz je u nás poměrně nízká, nicméně úmrtnost hlášených případů poměrně vysoká. Nejohroženějšími věkovými skupinami jsou děti do pěti let a mladí lidé ve věku 15–25 let. Klinický obraz i léčba všech typů meningokokových nákaz je prakticky stejná a rozlišení je možné pouze laboratorně (laboratorní typizace pomocí sérologických a PCR metod).

Přenos

Přenos probíhá prostřednictvím kapének při blízkém a dlouhodobějším kontaktu s nemocným nebo bacilonosičem.

Zdroj nákazy

Původcem onemocnění je bakterie Neisseria meningitidis, kterou do okolí vylučuje infikovaný jedinec. Až 10 procent české populace jsou bezpříznakoví nosiči – bakterie je přítomna v nosohltanu, ale nezpůsobuje hostiteli žádné obtíže.

Inkubační doba

Inkubační doba je 3–4 dny s rozpětím 1–10 dnů.

Příznaky

Meningokoková infekce začíná náhle vysokou horečkou, silnými bolestmi hlavy a kloubů. Po těchto příznacích může následovat ospalost, zmatenost, ztuhnutí šíje, zastřené vědomí a typické krvácení do kůže, po němž následuje odumírání tkání. Komplikace meningokokového onemocnění mohou zahrnovat ztrátu sluchu, zraku, epilepsii a trvalé poškození mozku, postižení ledvin s nutností doživotní hemodialýzy, amputace nekrózou zasažených končetin apod. Infekcí může být ovlivněn prakticky kterýkoliv orgán. V nejhorších případech vede toto onemocnění k úmrtí. Interval mezi začátkem onemocnění a úmrtím je u invazivních meningokokových onemocnění velmi krátký, v průměru 24 hodin.

Ochrana a prevence

Existuje 13 typů bakterie Neisseria meningitidis, proti pěti nejrozšířenějším typům (A, B, C, W135, Y) byly vyvinuty účinné vakcíny. Mimo dětí a mladých lidí má očkování proti meningokokovým onemocněním velký význam také pro osoby cestující do oblastí s výskytem meningokokových infekcí. Mezi preventivní opatření patří očkování a eliminace riziko-vých faktorů (nezdravý životní styl, stres, kouření, velká kumulace osob v uzavřených prostorech).

Pokud je při cestě do zahraničí vyžadováno očkování proti meningokokové meningitidě (např. Saúdská Arábie v době náboženské poutě) nebo jde o požadavek organizace pro studenty, případně zaměstnance, jedná se ve většině případů o čtyřvalentní vakcínu proti séroskupinám A, C, Y, W135. Pro kompletní ochranu doporučujeme následně i vakcinaci proti typu B, která se realizuje samostatně, a to i v případech, kdy není vyžadována povinně.

V ČR je od roku 2020 očkování proti meningokokům součástí pravidelného očkování dětí (meningokok typu B v prvním roce života a meningokoky typu A,C,W135,Y ve druhém roce života).

Obě u nás dostupné vakcíny proti meningokokům typu B - Bexsero i Trumenba jsou v tomto ohledu (odborně i administrativně) rovnocenné. Trumenba je určena pro dospělé a děti od věku 10 let, Bexsero je možné podat dospělým a dětem od 2 měsíců věku.
Podávají se 2 dávky u vakcíny Trumenba nebo 2-4 dávky u vakcíny Bexsero (v závislosti na věku očkovaného). Doba přeočkování nebyla doposud stanovena.

Příspěvek pojišťovny

Máte zájem o očkování a chcete příspěvek? Připravili jsme pro vás rychlý přehled příspěvků pojišťoven.


Upozornění: Veškeré výše uvedené informace jsou odborně garantované. V našich očkovacích centrech vám lékaři poskytnou odbornou konzultaci. Následné rozhodnutí o očkování patří plně do kompetence lékařů v našich centrech.

Poradna

Meningokokové nákazy: Plané neštovice

Včera jsem dítě naočkovala první dávkou (ze dvou) vakcínou Bexsero. Jsou mu necelé tři roky. Nejevil žádné známky nemoci. Pár hodin po očkování dostal plané neštovice. Chtěla bych se zeptat, zda i v tomto případě bude imunitní odpověď na vakcínu fungovat? Bude chráněn před meningokokem B? A zůstane mu zároveň imunita proti planým neštovicím?
Imunitní systém by měl oba tyto antigenní stimuly zvládnout. V těchto případech se očkování nezahajuje znovu. Imunitní odezva může být naopak po 1. dávce Bexsera díky probíhající infekci neštovicemi i zvýšená. Jen bych druhou dávku Bexsera nedávala dřív než měsíc po zotavení z neštovic. Je třeba zohlednit i průběh planých neštovic.

MUDr. Hana Tkadlecová

Meningokokové nákazy: Délka ochrany očkování

Chci se zeptat, pokud očkuji roční dítě proti meningokokům, trvá jeho imunizace i do doby adolescentní, kdy je toto věkové období považováno za rizikové? Nebo se musí očkovaní opakovat?
Dobrý den, pokud se očkuje dítě vakcínou proti sérotypu ACWY, má vakcína protekci 5 let, pokud se dítě očkuje vakcínou proti sérotypu B, výrobce nestanovuje délku protekce v SPC, nicméně se určitě nedá počítat s protektivní hladinou až do doby adolescence.

MUDr. Hana Ševčíková

Dominikánská republika: Doporučená očkování

Dobrý den, letíme v únoru 2018 do Dominikánské republiky na delší dobu. Letí s námi děti (tou dobou už 6 a 4 roky), doporučujete tedy pro děti nějaké očkování? Samozřejmě mají základní povinné očkování + plané neštovice. A pokud ano, tak jak dopředu je potřeba očkování zařídit?
Pro děti doporučuji prevenci virové hepatitidy typu A, cestovatelských průjmů a v případě, že nebudete bydlet v kvalitním hotelu s PP, pak i prevenci břišního tyfu. Doporučuji také prevenci meningokokových nákaz z důvodu dlouhého letu. Důležitá je prevence nákaz přenášených komáry a kvalitně vybavená cestovní lékárnička.
Ideální je osobní konzultace, lékař zhodnotí zdravotní stav a rizika. Konzultace může proběhnout již nyní, v každém případě nejpozději 6 týdnů před cestou.

MUDr. Hana Ševčíková  

Meningokokové nákazy: Plánované očkování dítěte

Syn 3 roky má v úterý 25. 8. 2020 naplánované očkování proti meningokokům vakcínou Bexsero. Jak moc vakcína ovlivňuje imunitu dítěte? (Obavy ze současné situace ohledně covid-19 a jiných respiračních nemocí.) Syn k 1. září nastupuje prvně do mateřské školy.
Dobrý den, vakcína Bexsero proti meningokokům séroskupiny B je vakcína "neživá" a velmi dobře snášena, ve světě již bylo vyočkováno více než 50 milionů dávek. Stran covidu a respiračních infekcí nemusíte mít obavy – v tomto směru ho to výrazněji neoslabí. Po aplikaci bývají častější lokální reakce v místě aplikace – pobolívání v místě vpichu a zarudnutí, může být i otok a může se také objevit teplota. Je doporučováno dát před aplikaci vakcíny preventivní dávku Paralenu (paracetamol).

MUDr. Ivo Hiemer

Meningokokové nákazy: Očkování 15letého

Obracím se na Vás s dotazem, zda nechat syna 15 let očkovat na meningokoka. Přechází na střední školu a začne komunikovat s jiným druhem populace než tomu je na základních školách. Fyzicky zdatný, alergická reakce na roztoče. Zda je případně vakcína natolik bezpečná a prověřená, že nemohou být v budoucnu dopady na zdraví či nejsou prokázány vedlejší účinky?
Očkování proti meningokokovým nákazám určitě doporučuji, tato onemocnění jsou velmi rychlá, agresivní a obtížně se včas diagnostikují. Ve věku, který uvádíte, jsou statisticky častější. Vakcíny patří mezi tzv. neživé, dobře se snášejí a jsou velmi efektivní. Vakcína proti meningokokům skupiny B může mít o něco delší lokální bolestivost, na tyto okolnosti Vás upozorní očkující lékař.

MUDr. Hana Ševčíková

Meningokokové nákazy: Očkování adolescenta

Uvažujeme o očkování 17 letého syna proti meningokoku. Který z typů vakcíny je podle Vás pro jeho věkovou skupinu a pohyb v ČR a Evropě nejvhodnější? Děkuji.
Pro člověka jsou meningokoky závažné infekce, které se přenášejí kapénkami. Jedná se o meningokokové záněty mozkových blan. Vakcinace je vhodná pro cestovatele, kteří cestují do oblastí s vysokou koncentrací lidí, zejména pokud se jedná o dlouhodobý pobyt, pokud budou podstupovat např. větší fyzickou zátěž (hory, kola, sportovní soutěže apod.) nebo budou v úzkém kontaktu s domácí populací (cestování prostředky hromadné dopravy, účast na hromadných akcích, bydlení v ubytovnách nižší cenové kategorie apod.). Jednoznačně se očkování proti meningokokové meningitidě doporučuje i imunitně oslabeným osobám. Riziko nákazy je někdy větší v dopravním prostředku např. na letišti a v letadle směrem do místa pobytu, než v samotné cílové destinaci, proto při dlouhodobých letech je očkování proti meningokoku významně doporučeno. Očkování je vhodné pro děti, adolescenty a dospělé osoby. Infekce se může vyskytnout v kterémkoli věku, zvýšená nemocnost i úmrtnost je však vzhledem k většímu imunitnímu oslabení u malých dětí do 5 let věku a právě adolescentů 15–19 let. Imunita po očkování proti této nemoci nastupuje za 2 týdny po aplikaci vakcíny a ochrana je min. 5 let. Všechny případy infekce u lidské populace způsobuje 5 typů bakterie – A, B, C, Y, W-135. V dnešní době je možná ochrana očkováním proti všem z nich, buď samostatnou vakcínou proti typu B /vakcína Bexero 2 dávky odstup min. 2 měsíce/ nebo 4-valentní vakcínou proti zbylým typům meningokoka  (A,C,Y,W-135) jednou dávkou - vakcína Menveo nebo Nimenrix. V ČR a v Evropě je převažující podíl meningokoka typu B, ale i typy C a Y jsou zde zastoupeny v menší míře. Např. pro pobyty v Asii jsou pak zastoupeny především sérotypy meningokoka typu  B a W 135, ostatní typy jsou v menší míře. Nejlépe je tedy zkombinovat pro Vašeho 17 letého syna pro pobyt v ČR, ale i na cesty do zahraničí, oba druhy výše jmenovaných vakcín proti všem typům meningokoka.

MUDr. Květa Bartošová

Rezervujte si termín ještě dnes

Očkování proti meningokokové infekci (B)

Cena za dávku: dle vakcíny
Mapa ordinací x

Najděte si nejbližší ordinaci

Největší síť očkovacích center v ČR.

  • Odbornost
  • Dostupnost
  • Kvalita