Ixiaro

Vakcína Ixiaro poskytuje ochranu proti japonské encefalitidě a je určena pro osoby od dvou měsíců věku. Vakcína se očkuje do horní části paže.

Ixiaro

Cena za dávku: 4 170 Kč
Není k dispozici
  • Objednání na konkrétní čas bez zdlouhavého čekání v čekárně
  • Konzultace s opravdovými odborníky ve svém oboru
  • Většina vakcín je dostupná přímo v ordinacích

Očkovací schéma

Celkem se očkuje dvěma dávkami v následujícím rozestupu: První dávka ve zvolený den, druhá dávka za 28 dní po první dávce.

Zrychlené schéma je možné podat osobám ve věku 18–65 let, první dávka se aplikuje ve zvolený den, druhá dávka se aplikuje za sedm dní. Volbu rozestupu pro očkování určuje vždy lékař.

Přeočkování

Ixiaro se doporučuje přeočkovat za 12 až 24 měsíců po druhé dávce základního schématu.

Omezení a doporučení

V době očkování nesmíte být akutně nemocní, 2–3 dny po aplikaci se nedoporučuje fyzická zátěž, návštěva sauny, solária ani větší konzumace alkoholických nápojů. Odstup od předchozího a dalšího očkování musí být minimálně dva týdny. V době očkování není vhodné užívat antibiotika. Pokud právě antibiotika užíváte a máte zájem o očkování, kontaktujte nás na e-mailu info@ockovacicentrum.cz. Konečné rozhodnutí o vhodnosti očkování je na lékaři. Lehké nachlazení nebo rýma není kontraindikací očkování.

Z preventivních důvodů je potřeba vyvarovat se očkování v době těhotenství nebo kojení.

Po očkování se může dostavit bolest hlavy, nevolnost, bolestivost, zarudnutí, otok a citlivost v místě vpichu, případně chřipkové onemocnění. Aplikace vakcíny může být spojena s nežádoucími účinky, které jsou popsány v příbalovém letáku přípravku.

Příspěvek pojišťovny

Máte zájem o očkování a chcete příspěvek? Připravili jsme pro vás rychlý přehled příspěvků pojišťoven.


Upozornění: Veškeré zde uvedené údaje mají pouze informativní charakter. Volba vakcíny nebo očkovacího schématu přísluší vždy lékaři po osobní konzultaci v očkovacím centru.
Ixiaro je registrovaný léčivý přípravek – vakcína. Obsahuje virus encephalitidis japonicae inactivatum (kmen SA14-14-2). Přípravek je vázán na lékařský předpis. O očkování se předem poraďte s lékařem a pečlivě si pročtěte příbalovou informaci. Očkování nemusí ochránit 100 % očkovaných osob.

Poradna

Japonsko: Japonská encefalitida

Na přelomu září/října bychom chtěli vycestovat na 17 dní do Japonska. Plánujeme trasu do Tokya, Fuji, Osaky, Kyoto a Okinawy. Jak myslíte, že je reálna hrozba japonské encefalitidy? Na internetu jsem našla různé informace.
Nejvyšší riziko japonské B encefalitidy je v Japonsku od června do září, v době kdy více prší. Přenos nemoci je komárem, vyšší riziko je na venkově. Očkování většinou doporučujeme pro cesty delší než 1 měsíc  a s pobytem na venkově.

MUDr. Ilona Kochová

Thajsko: Japonská encefalitida

Ráda bych Vás kontaktovala s dotazem ohledně japonské encefalitidy. Máte zkušenosti s tím, zda je potřeba se naočkovat, pokud se cestuje do Thajska v období deštů – tedy o prázdninách? Nejspíš by jsme se i pohybovali v džungli, záleželo by to na možnosti výletů, ale je v tomto období riziko mnohem vyšší, než ve zbytku roku?
V době dešťů je vyšší riziko japonské B encefalitidy, protože se tato nemoc přenáší komárem z prasat a divokých ptáků. V turistických rezortech je riziko nižší. Větší riziko cestujete-li na delší dobu.

MUDr. Ilona Kochová

Thajsko: Prevence před cestou

V srpnu jedeme cestovat po Thajsku, konkrétně Chiang Mai, Chiang Rai, Mae Salong, Thathon, Sukhothai pak přesun k jezeru Khao Sok a dále na Phuket. Dospělí jsou proočkováni na žloutenky A+B, břišní tyfus, cholera, vzteklina. Jede s námi poprvé šestileté dítě s diabetem 1. stupně. Momentálně má k základnímu očkování pneumokokové nákazy, neštovice. Plánujeme očkovat HA, břišní tyfus, choleru. Nejsme si jistí, jaký je výskyt japonské encefalitidy ve zmíněných oblastech v srpnu, popř. další doporučená očkování.
Do uvedených oblastí z důvodu extrémně nízkého rizika nákazy standardně vakcínu proti japonské encefalitidě neočkujeme. Běžně k prevenci stačí repelent a moskytiéra nad postel na noc. Ostatní uvedené vakcíny lze doporučit.

Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS.

Rezervujte si termín ještě dnes

Ixiaro

Cena za dávku: 4 170 Kč
Není k dispozici
Mapa ordinací x

Najděte si nejbližší ordinaci

Největší síť očkovacích center v ČR.

  • Odbornost
  • Dostupnost
  • Kvalita