Dětská obrna

Dětská obrna (poliomyelitida, polio) je vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění postihující nervový systém člověka. V České republice se díky povinnému očkování dětí od roku 1961 nevyskytuje. 


Očkování proti dětské obrně

Cena za dávku: dle vakcíny
 Objednání na
tel. 545 123 321
  • Objednání na konkrétní čas bez zdlouhavého čekání v čekárně
  • Konzultace s opravdovými odborníky ve svém oboru
  • Většina vakcín je dostupná přímo v ordinacích

Výskyt

Afghánistán, Pákistán a další země
(seznam destinací)

Ohrožená skupina

Neočkovaní jedinci cestující do endemických oblastí

Postihuje

Trávicí a nervový trakt

Pojišťovna

Zkontrolujte u své pojišťovny

Seznam vakcín

Pokud si nejste jistí, vhodnou vakcínu vám rádi doporučí naši lékaři.

Adacel Polio

1 290 Kč / za dávku
Dle doporučení České vakcinologické společnosti (ČSL) je možno využít tuto vakcínu jako alternativu pro očkování proti černému kašli.
Není k dispozici

Imovax Polio

750 Kč / za dávku
Pouze telefonicky 545 123 321

Přenos

Ve světě se divoký typ viru endemicky šíří v Pákistánu a Afghánistánu. Ve světě je však více jak 20 neendemických zemí, kde přesto trvá riziko nákazy virem odvozeným z vakcinálního viru. Jde především o země s nízkou proočkovaností proti poliomyelitidě. Virus se přenáší orální nebo fekálně-orální cestou, tj. přímo z člověka na člověka nebo nepřímo prostřednictvím kontaminovaných tekutin a potravin. V trávicím traktu se virus množí a dál se vylučuje stolicí, rovněž je vylučován na sliznici nosohltanu. Vylučování viru je přítomné i u lidí, u kterých probíhá nákaza bezpříznakově.

Zdroj nákazy

Zdrojem nemoci je infikovaný člověk, který vylučuje viry stolicí a sekretem nosohltanu po několik týdnů.

Inkubační doba

Inkubační doba trvá obvykle 5–35 dnů.

Příznaky

Dětská obrna se projevuje nejčastěji formou nespecifických příznaků, většinou onemocnění probíhá bezpříznakově či mírně. V některých případech dochází k obrně svalů končetin, ve vážných případech i dýchacích svalů. Bez následné rehabilitace vznikají jako následek bolestivé deformity končetin.

Ochrana a prevence

Na dětskou obrnu dosud neexistuje účinná léčba. Spolehlivou ochranu poskytuje očkování, které je v ČR povinné. Přeočkování jednou dávkou neživé vakcíny se doporučuje především do zemí endemického výskytu. Při pobytu delším než čtyři týdny může být v některých neendemických zemích vyžadováno potvrzení o platnosti očkování či o aplikaci posilující dávky proti dětské obrně v zemi příletu nebo transferu.


Upozornění: Veškeré výše uvedené informace jsou odborně garantované. V našich očkovacích centrech vám lékaři poskytnou odbornou konzultaci. Následné rozhodnutí o očkování patří plně do kompetence lékařů v našich centrech.

Poradna

Filipíny: Dětská obrna

Byl jsem se u vás na očkování skrz Filipíny. Chtěl bych se ale ještě zeptat na něco. Zjistil jsem od jedné známé, co letí na Filipíny ve stejný čas, že se očkuje ještě proti dětské obrně, neboť tam vyhlásili od září pro cestovatele do Filipín očkovat se, ale myslím, že to není podmínkou. Jen mě bylo řečeno, že mě nemusí pak pustit z republiky.  Je toto očkování tedy povinné nebo není? Jak se tato nemoc přenáší, pokud nebudu očkován a na co si dát pozor?
Filipínská vláda skutečně informovala o výskytu dětské obrny, nejedná se o epidemii, ale o sporadický záchyt onemocnění vakcinálním typem viru. Přenos probíhá například kontaminovanou vodou. Pravděpodobnost nákazy je minimální, očkování není nezbytné. Zda jste stále chráněni z doby, kdy jste se očkovali jako děti proti dětské obrně ale není jisté.

MUDr. Hana Ševčíková

Rezervujte si termín ještě dnes

Očkování proti dětské obrně

Cena za dávku: dle vakcíny
 Objednání na
tel. 545 123 321
Mapa ordinací x

Najděte si nejbližší ordinaci

Největší síť očkovacích center v ČR.

  • Odbornost
  • Dostupnost
  • Kvalita